Горан Киковић: Све наше братске повеље

Све је почело 13. марта 2010. године, када су се побратимили Удружење ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца регонална организација Беране (Црна Гора) и Удружење ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца мјесна организације Војвода Степа (Србија). Од тада како су се и договорили сваке године посјећују једни друге.Што је испоштовано у протеклих десет година.

На пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране формиран је Савез српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана. Ту новоформирану организацију сачињаваће Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца и Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“. Након свечаног потписивања споразума формиран је Савјет Српске народне одбране за чијег је предсједника именован Бранислав Оташевић, уједно и предсједик Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, док су мјеста потпређсеника, испред Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца и Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ заузели Миличко Трифуновић и Горан Киковић. Дужност секретара обављаће дипл. правник Живко Бјелановић. У састав поменутог Савјета ушли су и дипл. правници Михаило – Микан Перовић, Драган Богавац и Вида Ивановић, пјесник Давид Лалић и историчар Вељко Бубања.

У оквиру традиционалне манифестације “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце 2013.“ потписана је повеља о братимљењу између Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Рогатица (Република Српска) .

У просторијама Српског културног центра на Божић 2016.године у Београду потписана је Повеља о братској сарадњи часописа “Бисери“ и “Глас Холмије“. Потписали су је главни и одговорни уредници часописа Милан Шошкић и Горан Киковић.

У Београду је 18.марта 2017. године потписана повеља о братској сарадњи поводом братимљења часописа “Српско слово“ из Београда часописа „Глас Холмије“ из Берана.

Предсједник Свесрпског савеза ветерана “Бојево братство“ Србије Славољуб Љубисављевић, предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине – Црна Гора Горан Киковић и предсједник Друштва Црногорско-руског пријатељства из Подгорице Гојко Томашевић потписали су 25. јануара 2018. у Беранама на “Светосавским свечаностима“ Споразум о сарадњи поменутих организација

У препуној сали библиотеке “Стефан Првовенчани“ у Краљеву 15.марта 2018.године, потписана је Повеља између Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине чије су чланице: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране, и Друштва историчара рашког округа из Краљева, којом се успоставља трајно пријатељство и сарадња у борби заочување српског националног и културног идентитета. Повељу су потписали предсједници, историчари др Драгољуб Даниловић у име Друштва историчара рашког округа и Горан Киковић у име Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.

У Београду је 17. марта 2018. године потписана Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења писаца “Поета“ из Београда и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине из Берана. Повељу су потписали Веселин Џелетовић, предсједник Удружењем писаца “Поета“ и Горан Киковић, предсједник савеза Удружења СНО Васојевића и Лимске долине.

Српски национални савјет Црне Горе и Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине потписали су Повељу о пријатељству и братској сарадњи. Повељу су 29. септембра 2018. у Подгорици потписали су предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине Горан Киковић. Двије организације су се обавезале да ће заједнички радити на афирмацији српске културне баштине, као и на изучавању прошлости српског народа у Црној Гори.

У Требињу је 12. новембра 2018. потписана повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић.

У дане када српски род слави Светог Саву, 28. јануара 2019. у Беранама су Повељу о братимљењу и сарадњи потписали „Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“ и Милешевски културни клуб „Свети Сава“ из Пријепоља, као и часописи „Глас Холмије“ и „Савиндан“ које издају потписници Повеље. Повеље су потписали предсједници Зоран Малешић и Горан Киковић.

У Београду су 16. марта 2019. године, повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине.

„Оваквом политиком ширења братских и пријатељских веза ми смо прије скоро шест година формирањем СНО Васојевића и Лимске долине схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке ђелатности као што је “Глас Холмије“ и штампањем великог броја књига, организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, као и других сад већ традиционалних манифестација, као што су: “Савинданске свечаности“, “Видовданске свечаности“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“ и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића. СНО тиме афирмише српску историју и културу кроз ђелатности нашег Савеза и помаже и млађим ствараоцима да објаве своја ђела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Ипак, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу”, закључио је Горан Киковић.

Преузето са: espona.me
Извор: С. Р.

Нема коментара

Напишите коментар