Одржани 14. Традиционални мартовски сусрети у Малом Градцу

МАЛИ ГРАДАЦ – И ове године одржана је у Малом Градцу Традиционална мартовска смотра, 14. по реду културно-умјетничка манифестација обогаћена натјецањем у изради најбољег колача. Организатор је СКД Просвјета пододбор Мали Градац, а предсједница друштва Жељка Марчинко задовољна је одазивом:

Дошли су пододбори Гарешница, Вргинмост, Хрватска Костајница и Загреб, глинска Трећа срећа и ту је наравно домаћин. Бајски соколови су болесно па тако нажалост нису дошли.“, казала је за „РТВ Бановину“.

Но зато су по први пута у Мали Градац дошли чланови пјевачке групе Просвјете пододбора Загреб. Један је то од 52 пододбора Просвјете у Хрватској, али и Централа, рекао је представник пододбора Стојан Латиновић:

„Имамо око 170 чланова. Пјевамо на бас. Баштинимо пјесме, Лике, Кордуна, Бановине и Босанске крајине. Извест ћемо пјесме: Ој Јелена кћери моја једна, Зоро моја не зори ми рано и отпјеват ћемо једног ојкана те се надам да ће то бити добро прихваћено.“

За разлику од Загрепчана, Костајничани су више мање сваке године у Малом Градцу. Предсједница Просвјете пододбора Хрватска Костајница Ирена Бекић присјетила се оснутка 2008. године:

„Бројимо око 60 чланова од чега је 30-ак ативних. Представљамо се и чувамо нашу изворну банијску пјесму ојкачу и дрмеш уз двожицу. Држимо се извора с циљем да га очувамо и пренесемо на млађе генерације.“

Иако су плесачи свој наступ извели одлично, највише пажње привукла је Душанка Шорак, госпођа која је одсвирала двожицу и изазвала право одушевљење у дворани шаљивим стиховима. А у друштву своје потпредсједнице Бранке Бакшић и потпредсједнице Градског вијећа Града Глине Мелите Лончарић Бишкуп, манифестацији је присуствовао и градоначелник Града Глине Стјепан Костањевић:

„Град Глина подржава све овакве манифестације и све оне који придоносе животу заједнице, а тако је и у Малом Градцу. Драго ми је да има пуно људи, али и доста младих. Гдје има младих, Град увијек ускаче и ускакат ће на свим другим подручјима. Честитам Пододбору, јер осим овога, увијек имају и неке иницијативе.“

Након наступа свих друштава, проглашен је и најбољи колач, односно колачи. Жири ни ове године није имао лаган избор, но одлучили су да 1. мјесто осваја СКД Просвјета пододбор Хрватска Костајница па је госпођа Бекић морала поновно пред микрофон:

„Ми смо као Пододбор донијели кошару пуну колача. Базирали смо се на старинским колачима, тако да ту има и штрудле, маковњаче, кифлице, колач с јабукама…“

Колаче су припремиле младе домаћице од 20 година, али и оне од 75 година, а за добар колач прије свега треба добра домаћица, закључила је Бекић.

Фотографије са догађаја погледајте на сајту РТВ Бановине.

Преузето са: Банија Онлине
Извор: Стеев; РТВ Бановина

Нема коментара

Напишите коментар