ХЕРЦЕГОВАЧКИ САБОР У СМЕДЕРЕВУ: Међу браћом не постоје границе

Најбољи ученици основних школа из српске Херцеговине поводом Дана српског јединства посјетили су српску престоницу и Смедерево, гдје је домаћин био бивши народни посланик Дејан Стошић, чије је поријекло такође из дједовине Светог Саве.

Херцеговачки ученици су првог дана обишли Београд и боравили у Храму Светог Саве и Скупштини Србије, гдје их је примио земљак и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић.

-Нама је задовољство што смо имали прилику да угостимо и њихове водиче и овако дивну дечицу, што је овај дан изабран за то. Покушали смо и деци и њиховим пратиоцима да објаснимо шта је то што данас Република Србија, њен председник, њена Влада, чине за нашу браћу преко Дрине, за наше сународнике преко Дрине, коначно смо у прилици да на један конкретан начин помажемо пројекте и свакодневни живот сународника са друге стране Дрине и мислим да је то најважнија ствар – рекао је Вујадиновић.

Током посјете Београду дјецу је пригодним поклонима обрадовао Ненад Вуковић из удружења Стара Херцеговина.

Другог дана боравка у Србији херцеговачки ученици су обишли вилу Обреновића, Тврђаву, као и ОШ “Доситеј Обрадовић” на Царини.

Поред тога што је угостио херцеговачке ученике народни посланик Дејан Стошић је срдачно угостио и представнике завичајних херцеговачких удружења.

Овом приликом секретар Удружења Требињаца Мишо Рупић је свим гостима и њиховим домаћинима из Смедерева подијелио пригодне поклоне (књига о херцеговачком устанку Луке Вукаловића, свеске и блокове за писање и хемијске оловке).

Пуковник Зоран Јањић је домаћину Стошићу у знак захвалности уручио монографију Невесињска бригада.

Овом скупу су још присуствовали предсједник удружења Љубињаца академик Милован Пецељ, предсједник Удружења Херцеговаца из Новог сада Божо Миловић и потпредсједник Удружења Билећана Борислав Кркелић.

Трећег дана посјете херцеговачки ученици су обишли Марићевића јаругу, Маузолеј династије Карађорђевић на Опленцу, као и мјесто Карађорђевог страдања – Радовањском лугу.

Директор ОШ “Свети Василије Острошки” у Требињу Милорад Надаждин је сумирајући утиске рекао да је празник српског јединства потврда да тамо гдје живи исти народ не постоје границе.

– Заиста смо задовољни и захвални нашим домаћинима. Пуни смо утисака, лично и ја, а могу да замислим како је дјеци, видим да су усхићени. Надамо се да ће доћи и до узвратне посјете и да ће ученици из Смедерева бити гости у нашој Херцеговини – поручио је Надаждин.

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар