Хисторијска карта „Изабрана мјеста сјећања и културе Срба у Хрватској“

Српско народно вијеће израдило је хисторијску карту “Изабрана мјеста сјећања и културе Срба у Хрватској”, на којој се налази 110 одабраних мјеста и споменика, као и личности и догађаја који су обиљежили повијест и културу Срба у Хрватској.

Одабир је направио Чедомир Вишњић из Архива Срба у Хрватској у потрази за најрепрезентативнијим аспектима баштине Срба у Хрватској захваћајући разгранату мрежу умјетничкога, издавачког, политичког и других облика друштвенога дјеловања. Ради се о првој карти једнога шире замишљенога атласа који би се наредних година требао допуњавати регионалним картама које ће омогућити помније концентрирање на подручја која су хисторијски насељена Србима у Хрватској, од источне и западне Славоније преко Кордуна и Баније до сјеверне Далмације. Тим се мапирањима настоје елаборирати наративи о повијести и култури ових простора, у којима су неријетко неадекватно заступљени садржаји који говоре о доприносима Срба у Хрватској.

Карту “Изабрана мјеста сјећања и културе Срба у Хрватској” Агенција за одгој и образовање уврстила је ове школске године у репозиториј додатних образовних материјала за употребу у настави на српском језику и ћириличном писму. Тиме ће попис дидактичких средстава доступних за рад с дјецом на садржајима из хисторије и географије учинити разноврснијим и карта ће послужити као ослонац за боље упознавање са срединама у којима се настава одвија и у којима дјеца живе.

Карту можете преузети овдје.

Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар