Хоће ли наставник због фотке са ђацима и натписа „Српчићи моји“ добити отказ?

Наставник хемије Милош Стојнић из новосадске Основне школе „Бранко Радичевић“ суспендован је након што се сликао са ђацима српске националности. Он је ученицима сугерисао да подигну три прста, па је фотографију поделио на свом профилу на Инстаграму уз натпис „Српчићи моји“.

Спорна фотографија је, такође, прослеђена и на ученичку групу на Вајберу, на којој су многа деца друге националне и верске припадности, словачке, хрватске, ромске, русинске.

Гест овог наставника узнемирио је родитеље других националности и они су фотографију проследили медијима, преноси Б92.

Наводно су се узнемирили и родитељи сликаних ђака, јер њихова лица на фотографији нису замагљена, односно скривена.

Директорка школе Сузана Марић каже да је тако и сазнала шта се догодило.

Након што је видела фотографију „Српчића“ у медијима, позвала је колегу и обавестила га да ће морати да покрене дисциплински поступак против њега.

„Све смо сазнали од новинара, не од родитеља, не од деце. Ни данас нас нико није звао да се жали тим поводом“, каже нам на почетку разговора директорка Сузана Марић.

Због тежине поступка, додаје, морала је одмах и да суспендује наставника.

„Сакупићемо све релевантне чињенице и истражити шта се догодило, а колега ће остати суспендован све до окончања дисциплинског поступка. Наш правни тим ће одлучити о казни када поступак буде окончан. Најблажа казна је новчана, а најстрожа коју може добити је отказ“, наводи директорка Марић.

Она је најавила да ће поводом овог случаја у школу у четвртак доћи и просветна инспекција.

Огласило се Министарство просвете

О спорном случају огласило се и Министарство просвете.

„Школа је покренула дисциплински поступак против наставника хемије у циљу утврђивања његове одговорности поводом настале ситуације. Овим поводом, школи и Министарству нису упућене притужбе од стране ученика и родитеља ученика који су на слици. Школа ће у наредном периоду појачати превентивне активности у раду са ученицима и наставницима у циљу неговања интеркултуралности и превенције ризичних облика понашања на интернету и злоупотребе информационо-комуникационих технологија. Министарство ће пратити поступање школе у овом случају“, наводи се у одговору Министарства просвете.

Стојнићу, наводно, ово није први пут да се овако слика са ђацима.

Пре годину дана је на друштвеним мрежама објавио скоро идентичну слику из Гимназије „Светозар Марковић“, где је такође био на замени.

Уз ондашње фотографије, на којима је такође објавио лица својих малолетних ученика, наставник је објавио да је „његова идеја школе да узнемири ум младих људи и распали њихов интелект“, пренео је Б92.

 

Извор Спутњик, 09. фебруар 2022.

 

Деца стала у одбрану наставника

Вест о суспензији наставника који је на „Инстаграму“ поставио слику са својим ученицима уз коментар „Српчићи моји“ и подигнута три прста, сада добија другачији смер – ђаци су стали на његову страну и сада желе да га заштите.

Наставник хемије Милош Стојнић из новосадске ОШ „Бранко Радичевић“ суспендован је због спорне објаве на друштвеној мрежи Инстаграм. Он се сликао са ђацима српске националности којима је, како је наведено у првобитно објављеној вести, сугерисао да подигну три прста. Ту фотографију је потом поделио на Инстаграму уз натпис „Српчићи моји“.

То је изазвало реакције како појединих родитеља тако и јавности на друштвеним мрежама. Директорка поменуте школе суспендовала је наставника Стојнића и покренула дисциплински поступак. Такође, огласило се и Министарство просвете које је осудило овај поступак наставника и истакло да ће га санкционисати.

Након објављене информације о професору, читаоци „Нпортала“ чија деца похађају наведену школу су нас контактирали да изнесу и другу страну приче.

Родитељ девојчице која похађа ОШ „Бранко Радичевић“ нам је испричао како су деца покренула петицију да се заштити Стојнић кога називају „омиљеним наставником“. Такође, сва деца са спорне фотографије су, по његовим сазнањима, потписала изјаву са две ставке у којима се каже:

– хтели смо заједничку слику са наставником хемије;

– у мојој групи нико се није осећао лоше.

– Моја ћерка иде у исту школу и он им је тамо омиљени наставник и деца су покренула петицију да га заштите од тврдње само једне „узнемирене“ мајке да их је он, наводно, натерао – наводи родитељ који нас је контактирао.

Он додаје и како деца истичу да их нико није натерао и чуде се шта је спорно у коментару „Српчићи моји“, постављајући иронично питање „нисмо ваљда ванземаљци у сопственој земљи“.

– Иначе, деца су сјајна. Сетили су се да су на почетку године потписали сагласност да смеју да се фотографишу и да их наставници фотографишу ако је то у интересу школе и школских активности – истиче читалац „Нпортала“ који нас је замолио да му не објављујемо име.

 

Извор nportal.rs, 09. фебруар 2022.

 

Инспекција: Професор није повредио закон

Просветна инспекција није пронашла ништа спорно у случају наставника који је објавио фотографију са ученицима уз коментар „Српчићи моји“.

Како су навели у одговору за 021.рс, ванредни надзор је извршен у четвртак, 10. фебруара.

„Поступајући у утврђивању чињеница у вези са фотографисањем наставника хемије са ученицима ОШ ‘Бранко Радичевић’ у Новом Саду и објавом на личном Инстаграм профилу, утврђено је да није повређен закон или други пропис“, наводи се у одговору који смо добили од Групе за просветну инспекцију Градске управе за образовање.

Додају да није било жалби од стране родитеља ученика на сликање и објављивање поменуте фотографије.

Подсетимо, наставник на замени у школи коју похађају деца различитих националности сликао се са децом српске националности са подигнута три прста, а затим је ту фотографију поделио на свом Инстаграм налогу уз опис „Српчићи моји“.

Према писању портала Нова.рс, поједини родитељи су били узнемирени због овог „пребројавања крвних зрнаца“. Како су писали медији, овај наставник је био суспендован док је трајала истрага.

Директорка школе Сузана Марић за 021.рс је изјавила да је након сазнања о објави ове фотографије покренута истрага.

О спорном случају огласило се и Министарство просвете.

„Школа је покренула дисциплиниски поступак против наставника хемије у циљу утврђивања његове одговорности поводом настале ситуације. Овим поводом, школи и Министарству нису упућене притужбе од стране ученика и родитеља ученика који су на слици. Школа ће у наредном периоду појачати превентивне активности у раду са ученицима и наставницима у циљу неговања интеркултуралности и превенције ризичних облика понашања на интернету и злоупотребе информационо-комуникационих технологија. Министарство ће пратити поступање школе у овом случају“, навели су у надлежном министарству.

Овај случај изазвао је велику пажњу на друштвеним мрежама где су чак поједини просветни радници објављивали сличне фотографије у знак подршке, али и у неким таблоидима, који су се стављали на страну наставника насловима попут: „Коме смета што смо Срби“, „Српчићи спремају петицију“ и „Србијо, не дај професора“.

 

Извор 021.rs, 11. фебруар 2022.

 

Наставник се враћа на посао?

Наставник хемије Милош Стојнић, из новосадске Основне школе “Бранко Радичевић”, суспендован је због фотографије на којој заједно с ученицима показује три прста. Директорка ове школе истакла да је дисциплински поступак при крају и да се очекује повратак наставника на редовну наставу.

– У дисциплинском поступку ради утврђивања одговорности запосленог Милоша Стојнића, у досадашњем току поступка до тренутка давања ове изјаве нису утврђени елементи за постојање одговорности наставника. Уколико се до краја поступка не утврди супротно, суспензија ће бити укинута и запослени ће бити враћен на посао, истакла је Сузана Марић, директорка ОШ „Бранко Радичевић“ у Новом Саду.

Да подсетимо, професор Милош Стојнић је фотографију објавио на друштвеној мрежи Инстаграм уз опис: “Српчићи моји”, због чега је против њега покренут дисциплински поступак, а овај, наводни, инцидент, могао је професора да доведе до тога да добије и отказ.

 

Извор nsuzivo.rs, 11. фебруар 2022.

standard.rs
Нема коментара

Напишите коментар