У Лондону одржана комеморација „Сјећање на српске жртве усташког геноцида“

Директор Фондације Драгана Томашевић подсјетила је присутне на чињеницу да је ревизија историје све више присутнија у јавном животу како Хрватске тако и Србије.

У Лондону је одржан комеморативни скуп „Сјећање на српске жртве усташког геноцида у Независној Држави Хрватској (НДХ)“, на којем су личности из британских академских кругова, политичког живота, те представници амбасада разних земаља у Великој Британији први пут чули сличности и разлике између њемачкиг логора Аушвиц и усташког Јасеновац.

Скуп је одржан синоћ, у организацији Фондације за сјећање на Јасеновац и Холокауст, у оквиру традиционалне манифестације „Мјесец српске културе у Великој Британији“ у Српском центру при Цркви Светог Саве у Лондону.

Гостима је на скупу приказана премијера документарца „Заборављени геноциди-гријех ћутања“, који је прије само мјесец дана добио престижну награду америчког тијела „Синопсис“, у категорији Најбољег документарца за социјалну правду 2021. и 2022. године, у продукцији куће Русија Данас.

Други дио вечери био је посвећен предавању експерта за Аушвиц професора Гидеона Грајфа, који је одржао предавање под називом „Аушвиц и Јасеновац – два пакла на земљи“, саопштено је из „Фондације за сјећање на Јасеновац и Холокауст“.

Грајф је напоменуо да је концентрациони логор Јасеновац још увијек недовољно познат широј публици и да се не чини довољно на експонирању чињеница о овом логору за истребљење Срба, Јевреја и Рома.

У саопштењу се наводи да су личности из британских академских кругова, политичког живота, те представници амбасада разних земаља у Британији први пут чули сличности и разлике између логора њемачког нацистичког логора Аушвиц и јасеновачког система хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома.

Директор Фондације Драгана Томашевић подсјетила је присутне на чињеницу да је ревизија историје све више присутнија у јавном животу како Хрватске тако и Србије.

Она је позвала да се подржи петиција најстаријег посланика парламента Србије Смиље Тишме, преживјелог дјетета логораша, која се залаже да Скупштина Србије усвоји резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима.

Свечаност је завршена презентацијом триологија књига Гидеона Грајфа, чији су примјерци поклоњени библиотекама средњих школа, најпрестижнијих универзитета, националној и библиотеци локалних самоуправа те британским парламентарцима.

Грајф је трилогију ових књига направио током свог боравка у Србији, а посвећена је геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима.

Ове године је више од 40 организација и приватних лица узело учешће у традиционалној манифестацији „Мјесец српске културе у Великој Британији“.

Скуп је одржан у партнерству са Управом за дијаспору и Србе у региону Министарсвта спољних послова Србије.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар