Храм Светих Кирила и Методија у Бусијама добио поклон – икону Пресвете Богородице

ИКОНА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ НА ДАР


Уочи великог празника, рођења Исуса Христа, храм Светих Кирила и Методија у насељу Бусије, општина Земун, добио је велики поклон. Икону Пресвете Богородице, Славен и Синиша Тошић, из села Палачковци код Прњавора, даривали су непосредно пред литургију 2. јануара свештеницима овог храма протојереј-ставрофору Мили Јокићу и протојеру Мићи Ристићу. Они су је, након пријема на капији црквене порте, на свечан начин пред великим бројем вјерника, унијели у храм, а по завршетку литургије извршили освећење иконе. Овом скупу, поред великог броја вјерног народа, највећег избјегличког насеља у Србији, присуствовао је и Милорад Линта, предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Непосредно пред свечану литургију, служену у част Светог Игњатија Богоносца, велики број вјерног народа, иако се, до прије два дана, није ни знало да ће ова икона баш на овај хришћански празник бити уручена, окупио се испред Храма Светих Кирила и Методија у земунском насељу Бусије да дочека ову икону.

Један од најзаслужнијих за овај поклон, поред дародаваца је професор историје Слободан Пешић, човјек који пуно времена проводи на Хиландару.

„Ово је поред празника Светог Игњатија Богоносца, за све нас веома радостан дан, прије свега за храм, његово свештенство и народ Бусија, јер је даривана икона Пресвете Богородице која долази са Хиландара, гдје је закрштена и провела одређено вријеме на олтару захваљујући дародавцима Славену и Синиши Тошићу. Они, иако раде у иностранству, осјетили су потребу да то ураде за народ који овдје живи, јер је Пресвета Богородица помогла и њима у неким тешким временима и надају се да ће помоћи сваком ко буде помоћ затражио. Овај народ је на неки начин ову икону „измолио“, јер је прије годину дана, овдје, у храму, била једна друга икона на поклоњењу мјесец дана и према тој икони су људи заиста прилазили са поштовањем. Нажалост, та икона је морала да крене својим путем, а ова икона Пресвете Богородице остаће овдје у храму, док је њега и овог народа Бусија овдје“, рекао је за „Српско коло“ Слободан Пешић који се касније са сличном бесједом обратио и присутнима у Храму Светих Кирила и Методија.

По завршетку свечане литургије коју су служили протојереј-ставрофор Миле Јокић и протојер Мићо Ристић, уз саслужење протонамјесника белегишког Ђорђа Ковљена, док је за пјевницом била професор музике Тамара Пајдић, вођа црквеног хора „ Свети владика Николај“ из Нове Пазове, са неколико његових чланова, извршено је освећење иконе.

„Заштитнице васколиког рода православног, молимо те на кољенима својим, душом и срцем својим, да не оставиш нас у овом тешком часу искушења и свеопштег мрака и лутања, већ нас ти, са дна животне каљуге наше подигни, охрабри, освјетли наше стазе које воде у живот вјечни. Дај нам трезвене домаћине, да воде домове наше, пород наш, отаџбину нашу лијепу и некада благословену“, обратио се икони Пресвете Богородице отац Миле, исто као што се монаси у Хиландару обраћају икони чудотворне Богородице Тројеручице као игуманији и узимају благослов за своја послушења.

„Ово јесте божији дар и нисмо могли добити већи и љепши поклон уочи великог хришћанског празника рођења Господа нашег Исуса Христа, него што је икона Пресвете Богородице“, истакао је отац Миле Јокић, још једном се захвалио дародавцима. Један од њих Славен Тошић, рекао је за наш лист, да је овај поклон божија промисао и да му је драго што ће овај лијепи храм, изграђен 2007. године, красити ова икона. Славен и Синиша Тошић су се дубоко поклонили пред иконом и њеним новим стаништем и сигурно је да се њихова мисија овдје неће завршити.

Овом чину, уз бројне вјернике, присуствовао је и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, који је истакао да је данас велики дан за Бусије, претежно настањене протјераним Србима из Хрватске и Федерације БиХ.

„Долазак иконе Пресвете Богородице са Хиландара велики је дан за Бусије које су највеће избјегличко насеље у Србији и један од симбола страдања српског народа током деведесетих година 20-ог вијека. Ово је још један доказ да се прекодрински Срби нису одрекли свог идентитета, а тиме ни вјековног завичаја из којег су протјерани или су га напустили због политичких или економских разлога“, изјавио је Линта за „ Српско коло“ непосредно по завршетку литургије.

Текст и фотографије Жељко Ђекић

Нема коментара

Напишите коментар