Завичајно удружење Банија из Суботице подијелило пакетиће за дјецу

Божић Бата куца на врата


На Отвореном универзитету у Суботици 5. јануара 2019. године Завичајно удружење Банија из Суботице је подијелило 100 пакетића за дјецу поријеклом са Баније.

Божић Бату је дочекала пуна сала раздрагане дјеце и њихових родитеља. Сви су нешто припремили, пјесму или рецитацију и без треме се попели на бину. Многи од њих иако рођени у Суботици су пјевали о завичају својих родитеља, о Банији, о Крајини.

– Нас неколико Банијаца је основало ово удружење 2012. године. Договорили смо се да сваки поведе двојицу, тројицу, а 2013. смо регистровали удружење које сада има преко 400 чланова, од којих је 50 до 60 чланова активно – рекао је предсједник Завичајног удружења Банија Чедомир Пађен.

– Трудимо се да отргнемо забораву те наше обичаје. И вечерас смо се због тога састали. Прошле године је било 70 пакетића, ове године 100 – рекао је Пађен.

Како нам је рекао предсједник Управног одбора удружења Жељко Тинтор, циљеви удружења су очување традиције, обичаја и културе Баније.

– У претходној години смо одржали 10. Банијско прело, више пута смо обилазили манастире по Србији, Републици Српској и Црној Гори. Одлазимо и на манифестације осталих Удружења. Учествујемо у организацији Завичајних дана, чији смо оснивачи, а и једни смо од оснивача Савеза удружења севернобачког округа. Издали смо књигу Био сам вођа устанка, аутора Душана Миљевића – рекао нам је Жељко Тинтор и додао како са свима одлично сарађују, прије свега са локалном самоуправом .

– Имамо потписан уговор о сарадњи са Удружењима Банија из Београда и Новог Сада, Пригревицом и Шапцом. Сарађујемо са народним послаником Миодрагом Линтом, Драгомиром Лалићем, са Ненадом Абрамовићем, Милојком Будимиром и Милом Боснићем.

Углавном сва завичајна удружења имају проблем са подмлатком, тако да је и то један од разлога оваквих манифестација гдје је Удружење окупило на једном мјесту родитеље – младе људе и њихову дјецу да се упознају и друже, а неки и укључе у рад удружења. Наравно, на крају и малишани да се обрадују пакетићем.

Дјечаци и дјевојчице редом су се смењивали на бини. Стефан Мишљеновић је извео пјесму о Глини, Нина Вулетић рецитацију о Лиму. Петра Сужњевић је декламовала своје ауторске стихове, Богдан Бошков извео је тачку на фрули. Рецитовали су и Дејан Тарбук, Маша Здравковић и Уна Ћора.

Наступила је и Мушка пјевачка група Банија, док се иза костима Божић Бате крио глумац Суботичког дечјег позоришта Бошко Бошков који на врло духовит начин дочарао банијског Божић Бату, и насмијао присутне.

Удружење је учествовало и у хуманитарној акцији прикупљања средстава за манастир Комоговина на Банији.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар