Донација Кордунаша: Уручене народне ношње за младе Кордуна

Делегација Завичајног Клуба Кордунаша коју су чинили предсједник Петар Шаула и чланови удружења Миле Шапић и Предраг Грудић посјетила је 29.12. 2018. године општину Крњак. Том приликом уручена је донација за младе Кордуна која се састоји од 7 мушких и 7 женских комплета српских народних ношњи са подручја Гламоча.

Како је објаснио предсједник Удружења Кордунаша Петар Шаула ова донација реализована је захваљујући средствима прикупљеним на 30. Сабору Кордунаша одржаном у марту ове године на коме су гости били млади са Кордуна.

– Жеља нам је била да на овај начин дамо допринос очувању обичаја, традиције и културе Срба Кордунаша- рекао је Шаула.

Начелник општине Крњак Дејан Михајловић захвалио се Завичајном клубу Кордунаша и предсједнику Петру Шаули на народним ношњама за које је рекао да су урађене врло квалитетне и да такве не би било лако пронаћи у Хрватској.

Михајловић је истакао да је веома важна веза која се годинама његује између Кордунаша који су остали у свом завичају и земљака који данас живе у Србији.

– Везе се гаје и редовним посјетама. Наставићемо традицију окупљања и дружења како на манифестацијама које приређујемо на Кордуну, тако и онима које организује Завичајни клуб Кордунаша – рекао је Михајловић и на крају истакао да је значајна и материјална вриједност ношњи за које СКД просвјета пододбор Крњак не би могао самостално да нађе средства.

Одушевљен је био и потпредсједник СКД Просвјета пододбор Крњак Слободан Кунић који је истакао да су игре из Гламоча на репертоару фолклораша из Крњака.

– Ове веома богате гламочке народне ношње са поносом ћемо да носимо имајући у виду да су поклон наше браће из Србије – рекао је Кунић.

Умјетнички руководилац и кореограф Бојан Кораћ истакао је да фолклорни анасамбл поред игара из Гламоча изводи и игре са Кордуна, али и из Шумадије, Лесковца, као и игре буњевачких Хрвата.

– Трудимо се да сваким даном напредујемо. Имамо и пристојне услове за рад, али највећа брига је чланство. Наиме, дјеца кад напуне 18 година одлазе трбухом за крухом, а нових нараштаја је све мање. Ипак, вјерујемо да ће доћи бољи дана – закључио је Кораћ.

Поред ове донације Завичајни клуб Кордунаша из Београдa је у току ове године материјално и финанцијски помогло младима у Војнићу и Вргинмосту у Р. Хрватској, те младима у Кљајићеву и Чонопљи у Р. Србији.

М. Шапић

Нема коментара

Напишите коментар