Христос васкрсе!

Православни хришћански верници данас обележавају Васкрсење Исуса Христа по Јулијанском календару, највећи и најстарији хришћански празник, који симболизује победу живота над смрћу.

Поред верника Српске православне цркве (СПЦ), овај празник сутра обележавају и Антиохијска, Јерусалимска, Руска, Грузијска, Јапанска и друге православне цркве.

Исус Христос је, према јеванђељима и веровању, разапет у петак, суботу је прележао у гробу, а у недељу је васкрсао из мртвих и тако победио смрт и свим људима даровао вечни живот.

Хришћани верују, да је прва особа која је срела васкрслог Исуса Христа била Марија Магдалена, а касније се он указао и својим ученицима.

Васкрс се увек прославља у првој недељи пуног месеца после пролећне равнодневице и после јеврејске Пасхе, на основу одлуке која је донета на Никејском сабору 325. године, коју и данас поштују све православне цркве.

По јулијанском календару Васкрс се најраније може пасти 4. априла, а најкасније 8. маја, док по грегоријанском календару од 22. марта до 25. априла, што чини Васкрс покретним празником.

Верници СПЦ, Васкрс обележавају три дана, а црвеним словом у црквеном календару, су поред првог дана, обележени и Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак

Обичај је да васкршње славље почне одмах после јутарње службе, а тада се верници поздрављају речима „Христос Васкрсе“ и „Ваистину Васкрсе“.

Исправно је рећи и „Христос воскресе“.

Ускршњим слављем за вернике се завршава Велики пост, а обичај је да васкршња јаја буду први мрсни залогаји. Васкршња јаја се, према обичајима, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Прво офарбано јаје се према народним обичајима сматра, „чуваркућом“, односно заштитником куће и здравља и обичај је да се чува до наредног Васкрса.

Према веровању, Марија Магдалена је римском цару Тиберију поклонила прва јаја, када је дошла у Рим са поруком о васкрсењу Исуса Христа.

Јереј при храму Вазнесења Господњег у Жаркову Стеван Јовановић рекао је за Танјуг да је Васкрсење, празник над празницима и да у симболичком смислу представља „победу живота над смрти“.

„Али не живота, у смислу враћања у један природни, биолошки условљен начин постојања, већ је то победа вечности над временом. Победа вечне истине, вечне љубави, вечне лепоте над сваком лепотом која је пролазна и која има своје наличје“, објаснио је Јовановић.

Јовановић истиче да Христово васкрсење „не представља победу над смрћу у овај и овакав живот“, јер би то како је рекао, било враћање „у једно те исто“.

„Васкрсење Христово је отварање перспективе вечности и можемо у Христовом васкрсењу да то сведочимо и да предокусимо ону лепоту вечног живота и да у њој будемо охрабрени. Они људи који су је осетили они заиста разумеју тежину Христових речи ‘у свету ћете имати невоље – али не бојте се јер ја сам победио свет'“, рекао је Јовановић.

Хрватска: Ускршњим литургијама у Вуковарско-сремској жупанији прослављен Ускрс

Ускршњим литургијама које су служене у свим православним храмовима, верници православне вероисповести у Вуковарско-сремској жупанији прославили су данас Ускрс.

У винковачком храму Силаска светог Духа на апостоле, ускршњу литругију служио је винковачки парох, јереј Срђан Лукић, који је вернике позвао да постану нови људи, јер им је Христово ускрснуће донело слободу и коначну радост, преноси Хина.

„Заповест Христова је јасна: ‘Ово Вам заповедам – да љубите једни друге’. Ни један законодавац није могао дати савршенији и благотворнији закон: јасан, једноставан, користан и свуда примјењив. Ова заповест је основа живота, јер тамо где нема љубави влада мржња, зло, завист, злоба, освета и уништење живота“, ускршња је порука пароха Лукића винковачким православним верницима.

Он је позвао све православне хришћане да прославе Ускрс у изворном духу православне вере – у миру, молитвено и побожно, сдуховном радошћу кроз суделовање на светим богослужењима, јер само на тај начин „остварујемо заједницу љубави са Богом и заједницу једних са другима“.

Верницима православне вероисповести у граду Вуковару Ускрс је честитао вуковарски градоначелник Иван Пенава.

„Свим верницима православне вероисповести желим сретан и благословљен Ускрс. Радост овог празника нека испуни ваше мисли, срца и домове, истовремено у њих донесе благостање и мир те Вам подари срећу, здравље и богатство породичног заједништва!“, наводи се у Пенавиној честитки.

Хрватска: У карловачкој цркви светог Николе литургијом прослављен Ускрс

У карловачкој цркви светог Николе данас је литургијом, коју је предводио епископ горњокарловачки Српске православне цркве Герасим, прослављен Ускрс, а присуствовали су православни верници из свих крајева тетериторијално највеће епархије СПЦ-а.

Прочитана је посланица српског патријарха Порфирија, у којој је наглашено да је Ускрс „празник над празницима“ и „победа над победама“ и да је залог „властите побједе над оковима смрти“.

„Економски и сваки други напредак је свакако важан за друштва у којима наш народ живи, али је неупоредиво важније духовно здравље нашег народа, она снажна, саборна вера у Господа Распетога и Васкрслога која осмишљава наше свеколико народно биће“,наводи се у поруци српског патријарха, пренела је Хина.

Како подсећа хрватска агенција, по попису из 2021, у Карловцу има 49.377 становника, а од тога је 5,03 посто православаца.

Црква светог Николе је уништена у рату, а касније обновљена. Уништена је и зграда Епархије и црквене општине Карловац, а обнова је и даље у току.

Извор: РТВ

Нема коментара

Напишите коментар