АКТУЕЛНО:

Православни хришћани славе Васкрс – празник над празницима, побједу добра над злом, живота над смрћу

Православни хришћани славе Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује побједу живота над смрћу. Васкрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као побједу вјере.

У свим православним храмовима служене су васкршње литурије. Васкршње славље је и крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обиљежени Васкршњи понедјељак и Васкршњи уторак.

У бањалучком Храму Христа Спаситеља, Васкршњу литургију, служио је епископ бањалучки Јефрем, са свештенством. Многобројним вјерницима прочитана је посланица патријарха српског Порфирија.

Звона са храма Христа Спаситеља, која су се огласила у поноћ, означила су почетак Васкршње литургије. Честитајући сабраним вјерницима празник Васкрсења Господњег, епископ Јефрем поручио је да мир, радост и смисао живота потражимо у Васкрслом Христу.

Празновање Васкрса настављено је и јутрос, служењем Свете литургије. Васкрс је празник којим се чува породица, традиција и вјера.

Празник над празницима прослављен је и у свим храмовима Митрополије дабробосанске. Прије породичне светковине, вјерници су присуствовали богослужењима у Источном Сарајеву. У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, свету литургију служио је митрополит дабробосански Хризостом. Поруке мира, очувања светиња, породице и православног идентитета, упутили су парохијани и свештенство.

Оглашавајући празник Христовог васкрсења звона храмова у Источном Сарајеву сабрала су вјерујући народ. Да најрадосније празнично јутро започну уз молитву Свевишњем да им услиши жеље – мир, љубав, слога међу људима, здравље и напредак свим добронамјерним… А порте премале да приме све молитеље – заједно најмлађе и оне старије.

Некада је и порта Саборног храма у центру Сарајева, била недовољна да прими све вјернике. Данас много више оних који су стигли из Источног Сарајева. Овдје су се крстили, вјенчали… спознали вјеру православну. И ма гдје им пребивалиште било, духовно извориште не заборављају.

Одисао је сарајевски храм порукама љубави. Одговорно и досљедно живјети, очувати светиње породице и потомства, властитог огњишта, хришћанског идентитета, мира..

Док су Срби Сарајева молили за здравље, љубав и мир, тражећи улазницу за рајска врата, храмове је обезбјеђивала полиција.

У саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу велики број вјерника сабрао се на литургији , а прослава „празника над празницима“ како налаже традиција, настављено је у кругу породице.

Христос васкрсе из мртвих, и мртивима у гробовима живот дарова – радосна је пјесма која се пјева данас у свим православним храмовима. Вјерници су се након великог васкршњег поста окупили на молитви, и причешћу .

Вјерницима су подијељена обојена васкршња јаја. Дјеца се највише радују овом дијелу славља.

Радост празника Христовог васкрсења обасјала је јутрос и све остале православним храмове у Херцеговини. Епископ захумско -херцеговачки и приморски Димитрије Васкршњу литургију служио је у Мостару.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар