Хуманитарни турнир у баскету 3 на 3 у Каћу

И ја се борим!


У Основној школи Ђура Јакшић у Каћу, 3.3.2019. године одржан је хуманитарни турнир у баскету који је организовало Удружење српско-руско пријатељство Каћ на челу са Душаном Дикићем, док је суорганизатор било Национално удружење родитеља дјеце обољеле од рака (НУРДОР).

Сав приход од турнира намијењен је дјеци обољелој од рака, а на туриру се такмичило 20 екипа из различитих клубова. Сви су нагласили да су дошли да се друже и да им није битан исход већ да помогну обољелој дјеци.

Учешће у турниру узели су Српско-руско удружење Русофил, Српско-руско удружење из Ветерника, Удружење грађана Змијање – Каћ, на челу са Ђорђем Пантелићем, Свесловенски савез Свети Серафим Саровски, Удружење ратних војних инвалида и бораца Војводине.

Скупљено је 111.000 динара. Сав приход је прикупљала организација НУРДОР са својим штандом и кутијом, саме екипе су имале котизацију 3.000 за учешће, а остали износ су грађани скупили.

Помоћ поред спонзора је стигла и од Мјесне заједнице Каћ, као и од Спортског савеза Града Новог Сада.

Поред баскета посјетиоци турнира су могли да се упознају и сазнају нешто више о Средњовјековној Србији и витештву. Српска витешка дружина Чувари змаја су у оквиру манифестације демострирали витешке вјештине и уручили најбољем играчу мач који је реплика српског најтраженијег мача у средњем вијеку.

Приказ умијећа гађања стријелом су омогућили Стреличарско друштво из Новог Сада као и каћки витез Јован Бјелановић.

Како нам је рекао организатор и предсједник Удружења српско-руског пријатељства Каћ, Душко Дикић хол хале красила је изложба стрип–илустрација Горана Ђукића Горског Српски витешки код, духовна снага српске државе, на великим паноима нашли су се цртежи историјских тренутака од Светог Саве до Карађорђа.

– Циљ витештва је племенитост и хуманост, то нам је све остало од Светог Саве. Шта је људска душа без добрих дјела, с чим ћемо пред Бога – поручио је Душан Дикић и додао како њихово Удружење постоји већ 6 година и да су од самог почетка ставили акценат на рад с дјецом и промоцију правих вриједности и хуманости.

Поред прикупљања средстава Национално удружење родитеља дјеце обољеле од рака је овом приликом упознало грађане са њиховим радом. И како би рекао њихов слоган:

И ја се борим!

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар