АКТУЕЛНО:

ИСКУШЕЊА И НЕВОЉЕ МОРАЈУ ПРОЋИ, ТАКО ЈЕ УВЕК БИЛО: Новогодишња честитка Владимира Путина

Председник Русије Владимир Путин традиционално је у поноћ честитао становницима Русије Нову 2021. годину.

Поштовани грађани Русије! Драги пријатељи!

За само неколико минута завршава се 2020. година. Дочекујући је тачно пре годину дана ми и ви смо, као и људи у целом свету, размишљали, сањали о добрим променама. Тада нико није могао ни да замисли кроз каква искушења ћемо морати да прођемо.

Сада се чини да је одлазећа година преузела на себе терет неколико година. Била је тешка за сваког од нас, са немирима и великим материјалним потешкоћама, са бригама, а за поједине – са горким губицима блиских, вољених људи.

Али, без сумње, одлазећа година је била повезана и са надама у превазилажење недаћа, с поносом на оне који су показали своје најбоље људске и професионалне квалитете, са свешћу о томе колико значе поуздани, искрени, прави односи између људи, пријатељство и поверење међу нама.

Ову годину смо прошли заједно, достојанствено, како и доликује уједињеном народу који поштује традиције својих предака. Те вредности – храброст, саосећање и милосрђе су у нашим срцима, у нашем карактеру, у нашим поступцима.

Угледамо се на наше драге ветеране, на јуначку генерацију која је победила заразу нацизма. Упркос свему, испунили смо нашу свету дужност синова – са захвалношћу смо прославили 75. годишњицу Велике победе.

Да, нови опасни вирус је изменио, преокренуо уобичајени начин живота, рада, натерао нас је да преиспитамо, изменимо многе планове. Али свет је тако уређен да су у њему искушења неизбежна.

Она нас подстичу да се пажљивије загледамо у живот, да ослушнемо своју савест, одбацимо небитне ствари, таштину и да истински ценимо оно најважније. То је дар људског живота, то је породица, наше мајке и очеви, деке и баке, то су наша деца – малишани и они који су већ одрасли, то су наши пријатељи и колеге, несебична помоћ и заједничка енергија добрих дела – великих, за целу земљу, и малих, унутар округа, улице, куће, али ништа мање значајних.

Искушења и невоље морају проћи, тако је увек било. Најважније остаје са нама, све оно што нас чини племенитим и снажним – љубав, међусобно разумевање, поверење и подршка.

Стога желим да све потешкоће одлазеће године што пре оду у заборав. А све што смо стекли, све најбоље што је откривено у сваком човеку, да заувек остане с нама.

Данас је веома важно веровати у себе, не повлачити се пред потешкоћама, чувати нашу сложност, јер је то основа наших заједничких успеха у будућности.

Сигуран сам да ћемо заједно све превазићи, да ћемо успоставити и вратити нормалан живот и да ћемо са новом енергијом наставити да решавамо задатке који стоје пред Русијом у наступајућој, трећој деценији 21. века.

Драги пријатељи!

Нису сада сви за новогодишњом трпезом. Још много људи се налази у болницама и сигуран сам да сви они осећају како их подржава породица и пријатељи. Од свег срца вам желим, драги моји, да што пре победите болест и да се вратите кући.

Нажалост, епидемија још није у потпуности заустављена. Борба са њом не престаје ни на минут. Лекари и медицинске сестре, екипе хитне помоћи и даље храбро раде. Многи од њих су ове празничне ноћи на дежурству.

Запослени у хитним службама, наши војници у жариштима ван граница Русије, наши мировњаци и јединице војске и флоте исто тако неуморно, са великом одговорношћу извршавају најтеже задатке.

Захваљујући свима који су даноноћно на дужности, који су у свим околностима на положају грађани Русије данас могу мирно да се окупе у својим домовима са својом породицом; с надом у боље, и дочекати Нову годину с плановима за будућност, замислити скривене жеље.

Драги пријатељи!

Хајде да у овим тренуцима маштамо о најрадоснијим стварима, о миру и благостању, о срећи и радости за све који су у близини, који су нам драги, за целу нашу земљу.

Желим да се захвалим сваком од вас, јер смо заједно. А када осећамо сигурну руку људи који су поред нас, Русија постаје једна велика породица.

Искрено свима вама желим добро здравље, веру, наду и љубав, као блиским и драгим људима. Желим вам срећу у новој, надолазећој, 2021. години!

Срећан празник, драги пријатељи!

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар