АКТУЕЛНО:

Историчар Горан Киковић у Београду награђен „Светосавском повељом“ и „Повељом ћирилице“

Историчар Горан Киковић, поводом 25 година научно-истраживачког рада, у Београду  награђен „Светосавском повељом“ и „Повељом ћирлице“. Рођен је 28.07.1975. у Иванграду (данашњим Беранама), од оца Страхиње и мајке Даринке-Маре, дјевојачко Божовић. Основну школу учио је у Ровцима и Доњој Ржаници. Гимназију је завршио у Беранама. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Приштини, на одсјеку за Историју, на теми “Војвода Павле Ђуришић“.

Још као студент био је сарадник листа Саваза студената Универзитета у Приштини “Потпис“. До сада је објавио дванаест књига и то : “ВОЈВОДА ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ“ , Подгорица, 2003., “ВЕЛИКА НАРОДНА СКУПШТИНА СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ“ Подгорица 1918.“, Беране, 2006., “РАЗВОЈ ПРОСВЈЕТЕ И ШКОЛСТВА У ДОЊИМ ВАСОЈЕВИЋИМА (са посебним освртом на основне школе у Доњој Ржаници, Калудри, Загорју, Ровцима и Ријеци Марсенића)’ ‘, Беране, 2008., “МИЛО КЕЊИЋ СА СВОЈИМ БАТАЉОНОМ У БОРБИ ЗА СЛОБОДУ И УЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКОГА НАРОДА“ , Беране, 2010. “ПРЕЦИ И ПОТОМЦИ“, Беране, 2014. “СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ КРОЗ ВЈЕКОВЕ“, Беране 2016. , “ВАСОЈЕВИЋИ У БОРБИ ЗА СРПСКО И ЈУГОСЛОВЕНСКО УЈЕДИЊЕЊЕ ОД 1914. ДО 1918. ГОДИНЕ“ Беране 2018. “РУСИЈА И ЦРНА ГОРА КРОЗ ВЈЕКОВЕ“, Беране-Никшић, 2018., “(НЕ)ЗАБОРАВЉЕНИ БОЈЕВИ И БИТКЕ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ“(од 1690. до 1941.) , Беране, 2020. ‘’ИСТОРИЈСКЕ ИСТИНЕ И ФАЛСИФИКАТИ О СРПСКОМ ПОСТОЈАЊУ У ЦРНОЈ ГОРИ”, Беране-Никшић, 2020. ‘’’ВАСОЈЕВИЋКЕ БРИГАДЕ У БАЛКАНСКИМ И ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ 1912-1918.’’,Беране,2021. “СВЕТОСАВЉЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И ВАСОЈЕВИЋИМА“, ,Беране,2022. Бавећи се проуочавањем историје српскога народа учествовао је на многим научним скуповима и округлим столовима у Црној Гори, Републици Српској и Србији. Објавио је значајан број текстова, чланака и прилога у многим листовима и часописима у земљи и иностранству, у којима се бори против фалсификовања историје српскога народа. Добитник је многих домаћих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања.

СРПСКА СТВАР НАГРАДИЛА ГОРАНА КИКОВИЋА СВЕТОСАВСКОМ ПОВЕЉОМ У Београду је 12.јануара 2023. године у оквиру промоције књиге „Светосавље у Васојевићима и Црној Гори“ историчара Горана Киковића од стране Српске ствари са сједиштем у Београду.Kиковић је добио ову престижну награду поводом 20 година научно истраживачког рада. У Светосавској повељи се истиче да је историчар Горан Киковић ову веома важну награду залужио ,“За изузетан допринос у борби за историјску истину у области српске просвете, културе, српског језика и ћириличног писма,Српске православне цркве и очувању вековних слободарских традиција Српског народа у Црној Гори.“-истакао је овом приликом предсједник ,“Српске ствари“ Милан Срећковић. Oн је овим поводом рекао да они прате научно истраживачки рад храброг младог српског историчара у Црној Гори Горана Киковића и да ће овакве људе који се боре за историјску истину награђивати и другим признањима које додељује њихово удружење.Киковић се захвалио на повељи која носи име Светог Саве,првог српског архиепископа и просветитеља који је утемељио Српску православну цркву и истакао да је историјска наука треба и мора да буде утемељена на истини и чињеницама а не на жељама како је нешто требало да се деси.Као што се хирург заклео да ће обављати операцију над сваким човјеком и положио Хипократову заклетву тако су се и историчари који држе до правила струке заклели Херодоту да ће писати само истинито и без пристрасности.Зато сам поносан што ми је “ Српска Ствар“ уручила ову повељу која носи Савино име.Жеља ми је да на тај начин допринесем и српској ствари и њеној светој мисије за коју се залаже.Свједоци смо да је данас поготову у маленој мени родној и драгој Црној Гори да је на дјелу фалсификовање историје и чињеница,зато ћу се увијек и у свакој прилици борити против лажних историчара и квази истраживача који пишу лажи о нашем постојању на овим просторима.- казао је историчар Горан Киковић,који је на овај начин свечано прославио двадесет година научно истраживачког рада.

Горан  Киковић је, као историчар и главни и одговорни уредник редакције часописа Глас Холмије, добио и повељу од Србског културног центра „Ћирилица“ из Београда. Повељу ћирилице Киковићу је уручио предсједник Србског културног центра „Ћирилица“ Милорад Ђошић,који је у повељи навео:“Поводом двадесет година рада за свесрдну подршку и несебична залагања у очувању ћирилице у српском народу и светској баштини. Горан Kиковић се овом приликом захвалио на урученој награди и истакао да се залаже за српски језик и ћирилицу који су били кроз историју Црне Горе и Срба уопште дио српског идентитета.Зато је много битно да баштинимо своје писмо на којем су се написали најбољепши стихови и књиге кроз вјекове нашег трајања. Зато је Ћирилица и наша прошлост и садашњост и будућност.

Нема коментара

Напишите коментар