Из Америке за манастир Медак

Срби у Чикагу су се одазвали апелу Горњокарловачке епархије за обнову Манастира Медак у Лици. У Чикагу је акцију прикупљања новчаних средстава покренуо Личанин Богдан Јакшић, члан управе Удружења крајишких Срба „Прело“, најмасовније организације Крајишника у Америци.

Манастирском храму Усековање главе Светог Јована Крститеља неопходни су хитни радови на санацији унутрашњости храма и фасаде. У овом мјесту је према сачуваним списима још у 17 века био манастир, а поново је проглашен за манастир 2006. године.

Медак, код Госпића, спада у најзначајније црквене центре у Епархији горњокарловачкој. У својој бурној историји више пута је остајао пуст, али је црквени живот увек имао улогу духовног охрабрења верног народа. И у новијој историји ово мјесто свједочи о страшном страдању Срба у НДХ и 1993. године у акцији Хрватске војске и полиције “Медачки џеп”. Својевремено је у овом селу постојао владичански двор, капела Светог Георгија, Храм Покрова Пресвете Богородице, као и храм посвећен Светом Јовану. Такође, 1752. године отворена је школа у којој су се ученици спремали за свештенички чин. Данашњи Храм Усјековања главе Светог Јована Крститеља подигнут је на новој локацији 1724. године и освештан 1884. године.

С. Данчуо

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар