АКТУЕЛНО:

Из хрватског затвора пуштен Дарко Штакор, ослобођен свих оптужби

Из истражног затвора суда у Ријеци, у Хрватској, пуштен је Србин са Кордуна Дарко Штакор, пошто је ослобођен свих оптужби након пуних пет мјесеци од како је био ухапшен због наводних ратних злочина над цивилима на Кордуну, саопштио је Документационо-информативни центар “Веритас”.

Дарко Штакор /53/, родом из Кокирева код Војнића, пуштен је јуче на слободу, а то што је ослобођен свих оптужби требало би да значи да је против њега поступак обустављен, пренијели су данас “Веритасу” Даркови рођаци.

Штакор је, у присуству своје двоје малољетне дјеце, ухапшен 12. септембра прошле године приликом уласка из Мађарске у Хрватску, на основу потјернице коју је за њим расписало хрватско правосуђе због наводно почињеног ратног злочина над цивилним становништвом у рату деведесетих година 20. вијека на подручју Кордуна.

У саопштењу “Веритас” напомиње да су крајем јануара ове године из истражног затвора у Осијеку пуштена да се бране са слободе и тројица Срба из Негославаца код Вуковара.

То су Драженко Ђокић, Војин Крстић и Миливоје Ђорђевић, који су ухапшени у октобру и новембру прошле године и против којих је након хапшења отворена истрага због кривичног дјела ратног злочина против ратних заробљеника.

“Наиме, судија истраге је прихватио захтјев одбране да им се истражни затвор замијени са јемством заснивањем заложног права на некретнинама у њиховом и власништву других особа које су допустиле заснивање заложног права у корист Хрватске као гаранција да неће побјећи”, наводе у “Веритасу”.

Вриједност заложених некретнина креће се у износима од око 500.000 куна /око 67.000 евра/ за сваког.

“Веритас” истиче да су хапшења ових Срба пропратили скоро сви медији у региону, а њихово пуштање из истражног затвора, са или без обуставе поступка, односно са или без јемства, ниједан медиј није ни забиљежио, као што нико више не извјештава ни са суђења Србима пред хрватским судовима.

Примјера ради у фебруару ове године заказани су главни претреси у 12 предмета који обухватају 26 оптужених, сви припадници бивших ЈНА и Српске војске Крајине /СВК/.

То, наводи се у саопштењу, потврђује “Веритасову” тезу да је процесуирање Срба за ратне злочине пред хрватским правосуђем, укључујући и хапшења, суђења и отпуштања из затвора, постала свакодневна и уобичајена појава за коју више ни медији нису заинтересовани.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу због наводно почињених ратних злочина у грађанском рату на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине /РСК/ деведесетих година прошлог вијека, широм свијета до сада је ухапшено 178 Срба, припадника бивших ЈНА и СВК, од којих су 69 и екстрадирани у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 25 поступак и обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, док су остали правоснажно осуђени или су им поступци још у току.

Тренутно се у хрватским затворима због наводних кривичних дјела ратних злочина налази 30 особа српске националности, од којих је 17 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

СРНА/Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар