Из Србије стижу средства за бесплатне читанке средњошколцима

Заједничко веће општина обезбедило средства за бесплатне читанке из Српског језика за ученике првих и других разреда средњих школа.

Данас је у Заједничком већу општина председник Срђан Јеремић потписао уговор којим Република Србија односно Министарство спољних послова Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону овој институцији додељује 300.000 динара. Заједничко веће општина ова је средства наменило за подршку средњошколског образовања на српском језику и писму те ће у новој школској години ученици првих и других разреда средњих школа у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији добити бесплатне читанке из Српског језика.

– Заједничко веће општина пружа максималну подршку школовању наше деце на свим нивоима. Ова средства од Управе за дијаспору у протеклим годинама користили смо за децу предшколског узраста наших вртића. Ове године вртиће смо снабдели дидактичким материјалом и опремом, а децу основних школа интензивно помажемо и кроз куповину радних свески, школских торби за прваке и пакете школског прибора, те набавку школских лектира за библиотеке и бесплатне екскурзије. Исто тако помажемо и наше студенте. Одлучили смо се да овог пута средства Управе за дијаспору искористимо за ученике средњих школа и да им на овај начин помогнемо у њиховом образовању када се након основне школе поново одлуче да своје образовање наставе на српском језику и писму односно по моделу „А“. Мислим да ће то бити и финансијско олакшање за њихове родитеље, али сигурно и подстрек тој деци да чувају свој национални идентитет и да никада не забораве ко су – истакао је председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић.

Школске 2020/2021. године у пет средњих школа на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније уписано је око 500 ученика који ће наставу похађати по моделу „А˝, а читанке из српског језика добиће 250 ученика првих и других разреда. Средства која је Република Србија доделила Заједничком већу општина биће уплаћена издавачкој кући „Просвјета“ у Загребу, а почетком школске године читанке из српског језика биће уручене ученицима.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар