Из Српске бројна реаговања на скандалозну изјаву Бисере Турковић

Бројне оштре реакције стижу данас из Републике Српске на скандалозне изјаве министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић која је, гостујући на једном сарајевском медију, позвала на укидање Републике Српске, а Милорада Додика упоредила са Хитлером. Извињење српском народу захтијева предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, а многи сматрају да би у нормалном друштву Турковићева требало да буде смијењена.

Не кријући задовољство недавним излагањима у америчком конгресу којима се предлагало мијењање устава и укидање кантона и ентитета, Бисера Турковић укидање Републике Српске, каже, може да замисли.

А како замишља вољу народа, Турковићева је објаснила скандалозним алудирањем.

Позвала је на укидање Републике Српске, а легитимно изабраног представника српског народа у Предсједништву БиХ Милорада Додика упоредила са Хитлером.

Изјаве Бисере Турковић, која не покушава ни да сакрије мржњу према Републици Српској и српском народу, представљају одраз сарајевског екстремизма који озбиљно урушава темеље на којима почива БиХ, оцјењује предсједница Српске Жељка Цвијановић додајући да је Турковићева екстремиста који дјелује изван процедура и који не представља нити БиХ, нити све њене народе.

– Овакве изјаве и атмосфера мржње која долази из Сарајева додатно ће оснажити нашу свијест о важности јачања Републике Српске и њених институција о чијој будућности сасвим сигурно неће одлучивати Бисера Турковић, нити било који изданак политичког Сарајева – навела је Цвијановић.

 

Хитно извињење српском народу, а посебно малобројним члановима породица које су успјеле преживјети страхоте фашистичке идеологије због скандалозних, дискриминаторских и увредљивих изјава, од Турковићеве захтијева предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

– Изјава госпође Турковић, не само да не приличи министру иностраних послова било које земље, већ дубоко вријеђа осјећаје и оживљава страхоте које је српски народ преживио у Другом свјетском рату. Поређење које је Турковићева направила директно је усмјерено против Републике Српске, српског народа, али и против смиривања политичких тензија у БиХ и јасан је показатељ да је мржња према Србима важнија од дипломатије и опстанка БиХ као заједнице равноправних народа – истакао је Тегелтија.

Послије изјава заслијепљених мржњом према Републици Српској, министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић у нормалном друштву била би смијењена, оцјењује премијер Српске Радован Вишковић.

– Бисера Турковић обмањује јавност у БиХ и сама показује да на овакав начин и оваквим изјавама БиХ није ни одржива – сматра Вишковић.

Ако овако јавно наступа, онда се оправдано поставља питање на који начин поступа, како разговара и које поруке шаље против Српске и њених званичника на састанцима са представницима амбасада и међународних организација – став који се такође данас могао чути.

– Оптужити и упоредити господина Милорада Додика са неким тамо нацизмом и Хитлером који је у ствари убијао исте Србе и кроз које је тортуре и страдања прошла иста породица Милорада Додика заиста заслужује сваку врсту не само осуде, већ је то можемо апсолутно слободно да кажемо. Један цинизам потпуни и да је то апсолутно непрофесионално, недипломатско, нељудско понашање. Такво понашање захтијева аутоматску смјену, а ако има имало морала, та неморална Бисера Турковић она би требало да поднесе оставку – рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Оштра реаговања стижу и од посланика Српске у бх парламенту. Шеф Клуба СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ оцјењује да изјаве Турковићеве усмјерене против Српске показују сву оправданост политике чије је симбол Милорад Додик. Да су изјаве Бисере Турковић против Републике Српске дио синхронизоване акције, сматра шеф Српског клуба Ненад Стевандић који осуђује то што међународна заједница остаје нијема док се један народ таргетира. Као скандалозне, неприхватљиве и нетачне њене изјаве оцјењују и у СДС-у – сматрају да она покушава вратити спиралу сукоба у БиХ и да се преко овога не био требало прећи.

– Одавно нисам чуо лошију изјаву са тако високог мјеста. У БиХ се тако не говори, поготово тако не говори министар иностраних послова. То је неуставно и незаконито – тврди Мирко Шаровић, предсједник СДС.

Српски народ и борци никада неће дозволити укидање Српске – порука је која је данас стигла из удружења борачких категорија.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да се министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић у својим изјавама усмјереним против Републике Српске и њених званичника понијела простачки и ако је то улога особе на тој функцији у БиХ онда таква БиХ и не треба.

Реаговали су и аналитичари, интелектуалци…

– Поредити Србе и српски народ дакле са фашизмом, поредити Милорада Додика са Хитлером су најгнусније ствари које би неко у БиХ могао да каже против било кога, али нажалост, ово је дакле само наставак политике која се већ дужи низ година у континуитету води према Србима и Републици Српској из Сарајева – истакао је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука.

Бисера Турковић прешла је црвену линију – јасна је порука из Српске на њене јавно изречене изјаве. Да ли ће за њих сносити и одговорност?

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар