Додик и Лавров о Дејтону: Нема промјене без сагласности свих

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим разговарано о Дејтонском споразуму који није направљен да буде промијењен и укинут без сагласности свих страна у БиХ – два ентитета и три конститутивна народа.

– Ми смо дуго година изражавали противљење међународном интервенционизму виског представника и зато тражимо данас да Канцеларија високог представника и он сам буду укинути – рекао је Додик.

Додик каже да су тзв. Бонска овлашћења превара и подвала и да ПИК није могао било коме да да таква овлашћења. Он је истакао да сви закони које је наметнуо високи представник морају да буду укинути.

Додик је истакао да је на данашњем састанку разговарано о добрим односима Републике Српске и Русије, те да је констатовано да нема отворених питања. Додао је да Српска и Русија имају веома добру економску сарадњу која се реализује кроз низ пројеката.

Он је нагласио да је част што је Лавров дошао у Српску на годишњицу потписивања Дејтонског споразума. Захвалио је Русији на улози у креирању и доласку до споразума, а посебно за подршку његовој имплементацији.

– Та подршка је била веома важна и довела је до тога да заиста знамо да у свијету постоје они који су спремни да се држе потписаног споразума – истакао је он.

Додик је поновио да Република Српска не жели и не прихвата чланство у НАТО.

– Република Српска не прихвата ни да БиХ има комисију за интеграције са НАТО. То је наш став јер Република Српска не види добробити од интеграција са НАТО – рекао је Додик.

Поручио је да се Српска неће придружити санкцијама против Русије, истакавши да Република Српска није тражила никакву подршку за сецесију, за шта неки покушавају да је оптуже.

 

Нема коментара

Напишите коментар