АКТУЕЛНО:

Парастоси у знак сећања на прогон Срба из западне Славоније

У Јеминовцу и Окучанима одржани комеморативни скупови поводом егзодуса становника западне Славоније и Билогоре у јесен 1991. године.

Међународни Дан људских права обележава се десетог децембра, а Срби из западне Славоније тај дан обележавају и као Дан сећања на страдање становништва пожешких села 1991. године. Хрватске власти донеле су још крајем октобра наредбу о евакуацији 26 српских села Пожешке котлине, а домове је тада напустило више од 2.000 људи. Након евакуације почиње палеж и пљачка, а у рано ујутро 10. децембра Хрватска војска креће у акцију на три села која су одбила наредбу о евакуацији. Том приликом је, према подацима српске заједнице, убијено више од 40 цивила који су остали у својим селима. Након те акције још је 600 кућа покрадено и запаљено заједно са помоћним пољопривредним зградама које је свако домаћинство имало. За ове злочине нико није одговарао.

Поводом сећања на егзодус и страдање, српска заједница из Западне славоније подигла је спомен обележје у селу Јеминовац поред кога је и ове године одржан помен и комеморација, уз придржавање маскималних епидемиолошких мера. Помен је служио парох пожешки протојереј Александар Бијелић, а окупљене је поздравио и подсјетио на околности страдавања цивила председник Већа српске националне мањине Пакрачко-славонске жупаније и заменик пакрачке градоначелнице Никола Ивановић.

Венце су положили делегације Амбасаде Републике Србије, Пожешко-славонске жупаније, Српског народног већа, Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и градова Липика, Пакраца и Пожеге, Самосталне демократске српске странке и Удружења антифашиста и антифашистичких бораца из Пакраца и Пожеге.

Литургија и у Окучанима

У недељу 13. децембра одржана је у православној цркви у Окучанима и литургија, односно помен страдалом становништву западне Славоније. У порти храма Светог Димитрија подигнут је 2019. године крст са спомеником жртвама рата, а четири мањинска већа западнославонских жупанија договорила су се да сваке године 13. децембра, заједно са православном црквом одржавају молитвена сећања на страдање и егзодус становништва западне Славоније.

– Сећамо се страдања више стотина цивила, егзодуса преко 80.000 Срба, безразложног паљења села и разарања хиљада домова. Као Хришћани молитвено се сећамо свих страдалих у овом рату – поручено је у Окучанима.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар