Одржани 23. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема

Српско културно друштво „Просвјета“ већ 23 године организује Дане културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема, манифестацију која представља својеврсну годишњу смотру аматерског стваралаштва на подручју ликовног, драмског, литерарног и фолклорног аматеризма на простору Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније. Сматра се најзначајнијом и најмасовнијом културном манифестацијом унутар српске заједнице, јер приказује оно најбоље што је произведено у оквиру свих Просвјетиних пододбора који делују на подручја две најисточније жупаније.

Иако је циљ ове манифестације окупити што више учесника који се кроз колаж разних програма током месец дана представљају широј публици, овогодишња манифестација попримила је потпуно другачији карактер. Прилагодили су се организатори новонасталим околностима односно епидемиолошкој ситуацији и прописаним мерама.

Тако су овогодишњи 23. Дани културе Срба реализовани без публике на начин да се сваки од 20 пододбора из састава Координације представио у свом месту деловања где је све је забележено камерама. На тај начин манифестација је снимљена и одржана без масовног окупљања и опасности од ширења заразе опасним вирусом.

У склопу 23. манифестације организатор односно Координациони одбор СКД „Просвјета“ за источну Славонију, Барању и западни Срем, расписао конкурс за годишњу награду „Бранимир Куруцић“. Ово признање додељује се појединцу, или институцији за очување и развој српске културе на подручју источне Славоније, Барање и западног Срема. Одлуком комисије значаја награда ове је године додељена Ансамблу народних игара СКД „Просвјета“ из Вуковара.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар