Изабрано ново руковдство СИКД „Никола Васојевић“ Беране

На изборној скупштини Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране, која је одржана 1.десембра 2019. на дан уједињења изабран је нови управни одбор и нови предсједник, потпредсједник и секретар .

За предсједника је изабран професор историје Горан Киковић, за потпредсједника књижевник Вулко Шћекић, док ће дужност секретара у периоду од четири године обављати пјесник и публициста Давид Лалић.Чланови новог управног одбора су: Вељко Бубања,професор историје,Милан Мане Цимбаљевић,професор математике и пјесник  , Благоје Шарић,професор руског језика и публициста и Душан Поповић,наставник српског језика.

На скупштини Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране су се захвалили досадашњем руководству на челу са предсједником Живком Бјелановићем ,на преданом раду друштва и његовом успјеху у предходном периоду.

На избору за предсједника се захвалио Горан Киковић који је истакао да је Српско историјско-културно друштво„Никола Васојевић“ Беране , урадило доста на плану културе, историје и традиције јер је у предходних 11 година  организовало велики број културних манифестација,академија, промоција књига,округлих столова радећи тако на афирмацији Српске културно-историјске баштине на подручју Васојевића.Ми смо се повезали са многим српским удружењима и организацијама у Црној Гори, Србији и Републици Српској.-истакао је Киковић.
Он је рекао да иако радимо у веома тешким условима јер, до сада напомињемо да никада нисмо добили средства од државних институција културе Црне Горе, иако смо уредно конкурисали неколико пута, а средства немамо ни од општине Беране, иако уредно конкуришемо на конкурсе за средства НВО.

Наше друштво је основано прије једанаест година услед потребе да се очува српско културно-историјско наслеђе и српски ентитет сјеверног дијела Црне Горе, као и у циљу привредног и туристичког развитка превасходно области која обухвата територију Васојевића, као највећег српског племена и сјеверни дио Црне Горе, који сваког дана напуштају млади људи захваљујћи погубној и накарадној владе Црне Горе“.

На скупштини је истакнуто да је ово друштво основао 2008. и да је доста урађено на баштињењу и чувању српског језика,ћирилице,историје јер, су се кроз часопис ‘Глас Холмије, борили за историјску истину а против фалсификата, које намеће званична црногорска историјографија.

Часопис за књижевност, историју и културу ‘Глас Холмије’, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012. године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво ‘Никола Васојевић’, Беране, доживио је до сада и свој 41.број.Зато можемо бити поносни на наш рад у свим сверама у којима дјелујемо рекао је Киковић.

Посебно ћемо бити активни у наредној години, јер 2021. године имамо веома важан попис стновништва у Црној Гори.

Ово друштво ће и у наредном периоду како је закључено на скупштини радити кроз Савез удружења Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине на афирмацијисвих културно-историјских и духовних вриједности Срба на подручју Полимља.

 

Нема коментара

Напишите коментар