Избачен споран део текста: Тесла ипак није „чувени Хрват“

Након реакције државних органа Србије, на званичној интернет презентацији Европске уније избачен је спорни део текста у “углу за учење”, у коме је било наведено да је велики амерички научник српског порекла Никола Тесла, рођен у некадашњем Аустријском царству, на територији данашње Хрватске, “чувени Хрват”.

Министарство културе изразило је задовољство због учињене исправке, превасходно имајући у виду, како истиче, да је наведени садржај интерактивна игра намењена образовању младих.

“Надамо се да се овакве и сличне грешке више неће поновити, с обзиром да ово није први пут да се у различитим околностима, а са истим мотивима, нетачно приказује националност чувеног светског научника”, поручују из Министарства.

Подсетимо, пре четири дана објављено је да је на страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, стоји да је Никола Тесла чувени хрватски научник, а то је произвело бурну расправу у коментарима на нашем сајту.

Након ове информације огласио се и српски министар културе и информисања Владан Вукосављевић те је у саопштењу, како је наведено, са жаљењем констатовао да се ради „о већ безброј пута понављаном фалсификату који се упорно натура из одређених кругова у Хрватској са циљем бестидног својатања и кроатизовања српског културноисторијског идентитета“.

„За посебно жаљење је што је тај вирус ушао и на званичну интернет страницу ЕУ, организације која се, бар декларативно, залаже за истинита историјска становишта и политику разумевања и међусобног уважавања држава и народа у Европи“, истакао је Вукосављевић.

А протест Србије доспео је и до светских медија и Њујорк тајмс, Блумберг и Вашингтон тајмс пренели су вест да је Србија протестовала код Европске уније након што је у једној од њених публикација Никола Тесла представљен као Хрват и човек који је био „један од првих људи који је открио рендгенски снимак“.

Вест преузета са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар