Не стишава се бура око Теслиног порекла: Светски медији о протесту Србије ЕУ

Светски медији, међу којима „Њујорк тајмс“, „Блумберг“ и „Вашингтон тајмс“, пренели су вест да је Србија протестовала код Европске уније након што је у једној од њених публикација велики амерички научник српског порекла Никола Тесла представљен као Хрват и човек који је био „један од првих људи који је открио рендгенски снимак“.

Више десетина америчких портала и ТВ станица, као и „Торонто стар“, малезијски „Стар“ и „Тајван њуз“, наводе да је министар спољних послова Ивица Дачић упутио протест Бриселу, након што је на страници ЕУ за образовање деце Тесла представљен као „познати Хрват“, за кога „Њујорк тајмс“ подсећа да је био и ривал Томаса Едисона, преноси Танјуг.

Тесла, Србин рођен 1856. године у тадашњем Аустријском царству, у Смиљану, на територији данашње Хрватске, у породици православног свештеника, већи део део живота провео је у иностранству, радећи најпре у Будимпешти и Паризу пре него што је 1884. емигрирао у САД, где је добио америчко држављанство.

Умро је у Њујорку 1943. године, где је испраћен по православном обреду. Теслин пепео чува се у „златној кугли“ у Музеју Николе Тесле у главном граду Србије.

Историјске књиге често наводе његову изјаву да је поносан на своје српско порекло и своју хрватску домовину. Његови споменици налазе се у Београду и Загребу.

Тесла је најпознатији по развијању наизменичне струје, која је помогла сигурној дистрибуцији електричне енергије на великим даљинама, а експериментисао је с рендгенском и радио-технологијом.

Сви ти медији, укључујући и „Дојче веле“, „Радио слободна Европа“ и „Анадолија“ преносећи вест АП-а, наводе и да је министар културе Србије Владан Вукосављевић затражио извињење од ЕУ због „лажног“ представљања Теслиног порекла.

rs.sputniknews.com
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар