Издата грађевинска дозвола за изградњу Православног храма у Петрињи

Након три године интезивних разговора и тражења рјешења за обнову разореног храма Светог Спиридона Чудотворца, те израде пројектне документације, крајем мјесеца септембра је од стране града Петриње коначно издата грађевинска дозвола којом се дозвољава изградња новог православног храма на локацији претходно уништеног 1991. године. Ову надасве лијепу вијест за све Православне Србе у Петрињи али и у расејању за „Српско коло“ подјелио је петрињски парох Саша Умићевић. Од изградње првог храма Св. Спиридона Чудотворца 1785. године, Петриња представља духовно и административно сједиште петрињске парохије која се простире на подручју 4 општине (Петриња, Сисак, Суња, Мајур), што чини радијус од 160 километара.

И поред чињенице да парохији петрињској припада 55 градских и сеоских насељених места, град Петриња последњих 27 година представља једно од ријетких административних и духовних сједишта на подручју Епархије горњокарловачке који нема свој парохијски храм, већ се сва богослужења врше у импровизованој капели.

 

ТРИ ПУТА РУШЕН ХРАМ


Да подсЈетимо, први храм Светог Спиридона изграђен је 1785. године у строгом центру града. Исте године храм је освећен од стране Епископа Јована Јовановића. По налогу усташког стана у Петрињи, а од стране зидарског предузетника Цветнића из Жупића, 1941. године црква је срушена. Рушење је трајало дуго, све до краја године. Са црквом је нестао готово сав покретни и непокретни инвентар. Педесетак метара даље од првобитног храма 1976. године подигнут је нови храм, који је затим срушен почетком рата деведесетих година, тачније 1991. године.

Пројекат за нови храм израдио је Пројектни биро Српске православне цркве из Београда. Пошто је храм 1991. године срушен, 1994. године започела је изградња трећег храма, али су започети радови прекинути 1995. године, те су зидове храма који су до тада подигнути срушиле петрињске градске власти булдожерима у месецу априлу 1997. године. Обзиром да је и овај храм уништен, преостали малобројни вјерници били су принуђени да се сабирају на светим богослужењима у парохијском дому, у којем је некадашња дневна соба преуређена и до данас врши улогу богослужбеног простора.

 

ДОЗВОЛА ЈЕ ТЕК ПРВИ КОРАК


Након 27 година, милошћу Божијом, вјерни народ петрињског краја поново ће добити свој свети храм, који му одувек припада. Обзиром да се честро поставља питање о локацији будућег храма, желимо упознати јавност да локација за будући храм Св. Спиридона остаје непромењена у односу на претходни храм који је страдао 1991. године. Дакле, на темељима старог градиће се нови храм, каже отац Умићевић.

Грађевинска дозвола за изградњу храма представља велики искорак, али и почетак пута, због чега позивамо све вјернике да у наредном периоду умножимо молитве и удружимо снаге како бисмо у што скоријем року започели радове на изградњи петрињске светиње – храма Светог Спиридона Чудотворца. У циљу транспарентности, на фејзбук страници Храм Светог Спиридона Петриња периодично ћемо објављивати износ прикупљених средстава, као и начин на који ће средства бити утрошена. Дакле, даћемо све од себе да у сваком тренутку сви приложници буду упознати са приливом средстава и радовима који ће истим бити финансирани.

 

За све додатне информације могуће се обратити протојереју Саши Умићевићу, надлежном пароху петрињском на мејл- sasa.umicevic@yahoo.com, тел. + 385 44 813 419, моб. + 385 95 511 4669. Фејсбук – Hram Svetog Spiridona Petrinja.

Прилози се могу уплатити на слиједећи жиро рачун:

OTP banka dd
Crkvena opcina Petrinja
Vladimira Nazora 13, Petrinja
IBAN: HR0824070001188020310
BIC: OTPVHR2X
sa naznakom – Za hram Sv. Spiridona

Боро РКМАН

Нема коментара

Напишите коментар