Израелски амбасадор у Хрватској: Вријеме је да се забрани поздрав ‘За дом спремни’

Израелски амбасадор у Хрватској Илан Мор оцијенио је у понедјељак да је вријеме да се у Хрватској покрене потпуна забрана усташког поздрава „За дом спремни“, реагујући на скрнављење споменика жртвама холокауста у Вараждину на којем је нацртан кукасти крст и усташки знак.

“Сигуран сам да ће надлежне институције у Хрватској и даље чинити све да се починиоци што прије идентификују и изведу пред лице правде. Ово је прикладно вријеме да се покрене и потпуна забрана сваке употребе ноторног поздрава ‘За дом спремни’”, стоји у саопштењу израелске амбасаде које потписује амбасадор Мур.

Мур наводи да је био “тужан и дубоко шокиран лошим вијестима” које су стигле из града Вараждина о вандализму на новоподигнутом споменику изграђеном у сјећање на жртве холокауста, смјештеном преко пута вараждинске синагоге. Споменик је изграђен од цигли из усташког логора смрти Јасеновца.

“Мислио сам да ће нови позитивни дух помирења који данас влада у Хрватској, а који се мора похвалити, зауставити оне крајње елементе у друштву који и даље негирају холокауст, релативизују страхоте усташког режима над Јеврејима и Србима, Ромима и антифашистима који су се догодили у злогласном логору Јасеновцу”, рекао је амбасадор.

Полиција не зна кад је непознати вандал, или више њих, оскрнавио споменик. Наводи се само да је то било између 20. и 22. новембра.

Извор: Večernji list

Нема коментара

Напишите коментар