Јањани у Војводини прославили крсну славу Светог Сименона Мироточивог и обиљежили јубилеј – 10 година постојања

Удружење Јањана у Војводини је 26. фебруара 2019. године у ресторану Марина у Футогу свечано јубиларни десети пут прославило своју крсну славу – Светог Симеона Мироточивог.

У присуству више од 250 гостију свештеник Чедомир Арамбашић који већ дуже од двије деценије служи у Јању обавио је славски обред и благословио све оне које је живот одвео далеко од родног дома.

– Јањ се носи у срцу, и ма гдје били родни крај не може да се заборави – рекао је свештеник Арамбашић који је са сјетом поменуо и свој удаљени родни крај Скопље.

– Божјим промислом дошао сам у Јањ и захвалан сам што смо успјели да обновимо духовни живот и служимо литургије у манастиру Глоговац и у другим малим храмовима које смо посљедњих година саградили на мјесту страдања наших предака, светих мученика. То је оно што нас снажи и храбри. Иако је Јањ данас малобројан, имамо пред престолом Господа наше свете претке који нас заступају и ма гдје ми били, то је оно најважније заступништво – надахнуто је говорио свештеник Арамбашић.

 

Слика цркве на поклон


Он је домаћину скупа и предсједнику Удружења Јањана у Војводини Зорани Црепуљи уручио слику на дрвету цркве рођења Пресвете Богородице у Стројицама. У овом мјесту сваке године свечано се слави Мала Госпојина, а управо ће Удружење Јањана у Војводини бити домаћин наредне крсне славе која се слави 21. септембра.

Црква у Стројицама доживјела је мученичку судбину и страдањe баш као и њени парохијани. У љето 1941. године спалили су је Нијемци, а управо су се звона са ове цркве огласила 27. јула 1941. године што је био сигнал народу да се подигне на устанак против окупатора.

Након Другог свјетског рата црква се обнављала до 1970. године да би током посљедњег рата била опљачкана и оштећена. Хрвати су демонтирали дрвени иконостас и однијели су све иконе у периоду између 12. септембра 1995. и 4. фебруара 1996. године. Пљачке није био поштеђен ни парохијски дом.

 

Црепуља: Звоник цркве и помоћног објекта је брига удружења


Домаћин славе, предсједник Удружења Зоран Црепуља захвалио се на пригодном поклону и поздравио присутне госте. Он је у разговору за Српско коло рекао да је ово Удружење веома активно и броји више од 600 чланова. У склопу удружења поред Футога, формирани су и одбори у Обровцу (Бачка Паланка), Перлезу (Зрењанин), Банатском Новом Селу (Панчево), Равном Селу (Врбас) и Будисави (Нови Сад).

– Удружење ће уз помоћ Града Новог сада  завршити помоћни објекат и звоник цркве Светог Василија Острошког и Тврдошког у селу Прибељци коју је 2012. године освештао тадашњи владика бихаћко-петровачки Атанасије Ракита – рекао је Црепуља и истакао одличну сарадњу са покрајинском и градском влашћу.

 

Честитка градоначелника Вучевића


Јањанима је крсну славу честитао и први човјек Новог Сада, градоначелник Милош Вучевић. Он је у свом говору посебно истакао значај Светог Симеона Мироточивог у години великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Вучевић је истакао значај Војводине која је у тешким временима широкогрудо примила Србе са свих простора.

– Захваљујући свима, Војводина је оно што је и била – српска – рекао је Вучевић и набрајајући истакнуте спортисте попут Радомира Антића, Дарка Миличића, Мирослава Радуљице, Николе Рађена истакао да је Јањ изњедрио многе знамените људе чиме је задужио српство.

 

Линта: Цвијић је најбоље описао Јањане


Jањане и њихове пријатеље поздравио је и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који је истакао да су се многи Јањани доселили у мајку Србију још прије седам деценија, али да никад нису запустили своје коријене.

– Чувени српски научник Јован Цвијић је давно рекао да су Јањани један здрав, виталан, издржљив народ који је веома постојан и одан својој нацији и вјери. Ове Цвијићеве ријечи најбоље свједоче о каквим се Србима ради – рекао је Линта.

У програму који су водили Алекдандар Добрић и Милан Степанов наступили су КУД Јањ из Стројица које је предводио Миленко Ђукић. Учешће у програму узели су Браниша и Милош  Ђукић, Боро Вујиновић, крајишка изворна група Момци са Совића за добро расположење побринули су се Звуци Виторога.

 

Импресиван број акција


Током вечери истакнуто је да је Оснивачка скупштина одржана 28.2.2009. године у мотелу Оморика у Каћу, уз присуство више од 600 Јањана из Војводине.

За првог предсједника удружења Јањана једногласно је изабран Милан Маријанац из Новог Сада, а за предсједника Скупштине др Дане Маријанац из Зрењанина, а за његовог помоћника  Боро Лазукић из Новог Сада. За секретара изабран је Цвијан Савковић из Ветерника.

За предсједника Извршног одбора Удружења изабран је Горан Ракита из Новог Сада.

Од оснивања до данас Удружење је организовало бројне активности. Изграђено је или је обновљено 10 чесми и корита широм Јања. Уз помоћ  Библиотеке у Новом Саду, донирано је 550 књга школским библиотекама у Јању, опремљен  је кабинет за информатику са столовима и столицама у школи у Стројицама, а у Удружењу су посебно поносни на традиционалну организацију Јањског вишебоја у Футогу и  Јањског сабора у манастиру Глоговац. Удружење је помогло и издавање великог броја ДВД-а, монографије Благо Јања, с посебно с

Издали су и девет бројева илустрованог годишњег часописа Јањски гласник, a захваљујући Удружењу снимљено је четрдесет пјесама које говоре о Јању и Јањанима, а изводе их познате крајишке мушке и женске пјевачке групе. У протеклих десет година сви већи скупови у организацији ЗУЈ-а: скупштине, сабори и вишебоји имали су хуманитарни карактер. На свакој од тих манифестација прикупљано је и до 5 хиљада евра. Сав тај новац, најчешће је коришћен за стипендирање јањске школске дјеце. Један дио је дијељен социјално и здравствено угроженим Јањанима, како у Јању, тако и у Војводини. Такође, дио новца дат је као помоћ институцијама у Јању: црквама, школама, КУД-у Стројице…

Трифко Ћоровић

Нема коментара

Напишите коментар