Одржано 35. Славонско вече у Смедереву

 

Срдачни сусрети и плес до зоре


У ресторану Холивуд у Смедереву окупило се око 550 Славонаца и пријатеља Славоније које су домаћини из Удружења за његовање културних традиција и обичаја Славонаца у Смедереву дочекaли  са погачом и сољу и чашицом ракије како обичају налажу.

На самом улазу се могла чути пјесма чланова ансамбла Звуци завичаја на челу са Љубaном Покрајцем, што је одмах могло наговјестити одличан провод.

Присутнима се обратио и предсједник Скупштине Града Пожаревца.

– Народ који нема коријене и традицију не може очекивати ни неку љепшу и бољу будућност –  рекао је предсједник Скупштине града Пожаревац Бојан Илић и захвалио се домаћинима на гостопримству.

 

Миодраг Линта: Да никада не заборавимо ко смо и шта смо


На радост домаћина Славонско вече у Смедереву је посјетио и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

– Славонци и други крајишки Срби доживјели су геноцид у Другом свјетском рату, доживјели су брутално етничко чишћење, злочине, отимање и пљачкање њихове имовине деведесетих година, али нису клонули духом, наставили су да се боре у новом завичају у Србији и широм свијета, да обезбједе за своју породицу бољи живот. У тој борби нису заборавили своје коријене, нису заборавили своју традицију, обичаје и културу – рекао је Миодраг Линта и додао како вјерује да ће Славонци преносити традицију и обичаје на своју дјецу и унучад. Да никада не заборавимо ко смо и шта смо, и да ћемо се још дуго дружити и сјећати се Славоније и Крајине.

 

Симеон Јовановић: Најстарије дружење Срба из Славоније


Удружење за његовање културних традиција и обичаја Славонаца у Смедереву је основано 1981. године на иницијативу Пере Књегињића, Пере Менчанина и Милана Трбојевића, а први предсједник је био Васо Бојчић. Прво Славонско вече је одржано 1982. године у ресторану Касина, гдје се окупило 180 људи. Обичај је да буде увијек трећа субота у фебруару, па је то недавно промијењено на четврту суботу у мјесецу. Од прве вечери до данас увијек се традиционално одржава Плес срца и Лутрија.

Симеон Јовановић је предсједник удружења већ 23 године. Да тај посао успјешно и одговорно ради могли смо се увјерити јер од самог дочека на вратима, па до краја вечери све је текло беспријекорно.

– Славонско вече је мјесто гдје се Славонци, данас расијани по цијелом свијету, са својим новим комшијама и пријатељима друже, гдје се подсјете свог краја, обичаја и пјесме. Славонци су јако весео народ, највећи успјех славонске вечери је управо дружење. Поред гостију из Смедерева и околине долазе земљаци из Њемачке, Шведске и Аустралије – рекао је предсједник Удружења Симеон Јовановић настањен у Пожаревцу од 1970, а родом из Миљановца код Дарувара.

Симеон са задовољством истиче да велики допринос успјеху свих Славонских вечери, па и ове 35-те по реду, дају пријатељи (спонзори). То су Печењара Козар из Пожаревца, Стаклоформ из Салаковца, Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање лица са инвалидитетом из Београда, Мутата ауто Београд, Naai Спортска опрема Београд, Лазаро Пожаревац, Винарија Живковић Кличевац, Ресторан Холивуд, ФОТО СД Смедерево, Совита Релакс Смедерево и други.

– Ово је најстарије дружење Срба из Славоније, и уопште Срба, ван Србије које се одржава у континуитету. Само три године нисмо одржавали Славонско вече, када је био погром наших људи, 1991,1992. и 1993. године – рекао нам је Симеон Јовановић.

Најстарији Славонац ове вечери је био деведестогодишњак Никола Пауновић из Смедерева, а родом из Михољачких Мартиноваца који је написао и историјат свога села од 1848. до 2013. године.

–  У Смедерево сам дошао 1951, а 1955. године је дошла и моја породица. По декрету као млад техничар послали су ме у Пожаревац, а у Бору сам завршио техничку школу, био сам политички организован и цијели радни вијек сам провео у Жељезари. Ово дружење ми се врло допада, а и моја дјеца долазе.  Увијек сретнем људе које нисам дуго видио – рекао нам је Никола Пауновић који је прије неколико година био у своме селу које није посјетио 51 годину.

Књегињић Перо из Михољачких Мартинаца један је од оснивача Удружења.

 

Књегињић Перо: За 34 вечери само 18 чаша разбијено


– Био сма на личкој вечери, и тада сам дошао на идеју да оснујемо удружење. Постоји анегдота везана за организовање прве Славонске вечери када је хармоникаш добио позив за војну вјежбу и остали смо без музике. Један од наших земљака Гојко Малбаша, рекао нам је да иде у Славонију да доведе музику. Одлази на забаве по селима и налази Милана Милаковића ( Црни Бисери). Петнаест година су долазили да свирају – рекао је Перо Књегињић.

–  Сви Славонци у Смедереву су фини породични људи, имау свој посао, куће, станове. Сви су се снашли.Увијек је весело, нема инцидената. За 34 вечери одржане до сада само је 18 чаша разбијено, и то није било намјерно – додао је Перо Књегињић.

Стеван Војнић из Грубишног Поља је у Смедереву од 1961. Радио је као инспектор за нафту и нафтне деривате. И од првог дана од оснивања Удружења је у Одбору.

– Славонци се друже и мимо завичајне вечери. Нема породице Славонаца у Смедереву, а да се људе не познају – рекао је Стеван Војнић који радо одлази у родни крај, као и његова дјеца.

Треф Бенд је забављао госте, а подијум за плес је увијек био пун. Весели Славонци су се забављали до раних јутарњих часова. А многи од њих су однијели и богате награде својим кућама. Побjедници у плесу срца су добили 1.000 евра, на лутрији је било преко 100 награда.

У Смедерево је дошао и Никола Џодан из Кукуњевца (Пакрац), тренутно настањен у Земуну.

– Био сам један од спонзора претходних година јер имам приватну фирму Џодан, бавим се грађевинском лимаријом. Сваке године долазим, ево већ 18 година.  Дружимо се, лијепо нам је, домаћини су врхунски. Испоштује се све што треба, од почетка када се дође, све иде по протоколу – рекао нам је Никола Џодан.

Са Славонцима се веселе и Смедеревци, тако и на Славонске вечери већ неколико година долази и Милош Спасојевић.

– Ово дружење са људима који су дошли, који су пуни духа, срца отвореног, увијек весели је врхунско.  Домаћини и организатори су изванредни, одлична музика и храна. Долазим са супругом и комшијама – рекао је Милош Спасојевић и додао како они у Смедереву обиљежавају Светог Трифуна заштитника виноградара.

Неколико пјесама је отпјевао и Илија Књегињић.

Сви су се сложили у једном да су Славонци у Смедереву сложни и вриједни. И поред многих обавеза око организације домаћини су сваког госта срдачно дочекали на вратима. Богата трпеза, услужно особље, одлична музика, топли сусрети, срдачни разговори и богате награде испунили су ово 35. Вече Славонаца.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун
ФОТО: Миле Шапић

Нема коментара

Напишите коментар