Још нико није одговарао за масакрирање српских бораца из Грбавице

Министар рад и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је на данашњи дан 1993. године 13 српских бораца из брчанског насеља Грбавица заробљено и масакрирано на најзвјерскији начин и да за то до сада нико није одговарао.

Милуновић, који је у Грбавици присуствовао парастосту погинулим српским борцима, истакао је да је тек крајем прошле године, послије више од 26 година, подигнута оптужница против девет лица и да се искрено нада да Тужилаштво БиХ неће наћи да су та лица невина.

Према његовим ријечима, од 13 српских бораца који су 8. марта 1993. године зарбољени и масакрирани, тијела њих 11 су размијењена послије четири дана, а касније и преостла два тијела.

– Ту није постојао ни кодекс части, ни међународно право које штити ратне заробљенике. Они су масакрирани на најзвјерскији начин и до сад нико није одговарао – рекао је Милуновић новинарима.

Он је напоменуо да се данас сјећају на 43 хероја из Грбавице који су дали живот за Републику Српску.

Милуновић је подсјетио да се су се на коридору борили не само за своја огњишта и најближе, већ су га штитили јер је био жила куцавица за 800.000 Срба који су живјели до Брчког.

Парастос страдалим српским мјештанима и борцима из насеља Грбавица код Брчког служен је на православном мјесном гробљу, а вијенци и цвијеће положени су на спомен-обиљежју у том насељу.

У Бодеришту код Брчког на данашњи дан 1993. године заробљено је 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице су масакрирани и убијени.

Стравичан масакр над припадницима Војске Републике Српске из овог краја починили су припадници такозване Армије БиХ.

Из насеља Грбавица у посљедњем рату погинуло је највише Срба у пријератној општини Брчко.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар