Очувањем језика против асимилације

Огранак Вукове задужбине у Вуковару, који је основан у априлу прошле године, предавањем о Вуковом „Српском рјечнику“ обележио је 21. фебруара Међународни дан матерњег језика.

Предавање је одржано у просторијама Српског културног центра у Вуковару, а о значају „Српског рјечника“ и уопште о значају Вуковог рада присутнима је говорила професорка српског језика и књижевности Данијела Атлагић.

– Међународни дан матерњег језика је значајан дан за сваки национални језик, било да се ради о језику који има велики број говорника или јако мали, чак шта више, мислим да је овај дан значајнији управо тамо где има мање говорника неког језика. За нас Србе у Хрватској је још значајнији јер припадамо националној мањини и неговање матерњег језика је изузетно важно управо због очувања националног идентитета. Из тог разлога на овом предавању сам говорила о човеку који је урадио велики посао у борби за српски књижевни језик. Наравно, ради се о Вуку Караџићу, о његовој реформи језика, ставила сам акценат на „Српски рјечник“, а незаобилазни су и његови противници у оваквом предавању – истакла је Данијела Атлагић.

Вук је данас значајно заступљен и у образовном систему, његов лик и дело изучавају се како кроз основну тако и средњу школу.

– У средњој школи обрађујемо све аспекте његовог рада као што су реформа језика, реформа писма, сакупљање народних умотворина, Вук као полемичар, као књижевни критичар, као сакупљач народних обичаја и традиције. Он је по свему овоме што сам набројала био заиста једна свестрана личност. Улога Вуковог „Српског рјечника“ је огромна. Он је први пописао то речничко благо и самим тим уређујући га показао је својим противницима да је он и те како вредан, богат, да се на њему може много тога изрећи па и превести. Осим тога он је у првом издању додао и друго издање Граматике у којој је изашла и коначна верзија реформисане ћирилице са тридесет слова – нагласила је Атлагић.

Један од првих сегмената губљења националног идентитета јесте занемаривање значаја сопственог језика и писма. Када се налазите у држави која се изузетно некоректно, често и непријатељски, односи према овом питању и која систематски ради на урушавању српског језика, очување матерњег језика је додатно отежано.

– Јако је важно да ми, Срби у Хрватској, негујемо и говоримо својим језиком јер увек треба разликовати асимилацију од интеграције. Одбијање асимилације не значи непоштовање закона земље у којој живимо и питање очувања језика је у том смислу јако важно за све националне мањине. Ми јако добро знамо шта нам је загарантовано Уставом, али исто тако знамо да нажалост та права не остварујемо у потпуности. Чињеница је да смо одрастали на овом подручју где су давно дошли наши преци, али наравно да су и утицаји са стране присутни, а од деведесетих година прошлог века до данас покушавамо да негујемо српски књижевни језик. Да не би било забуне, то не значи говорити искључиво екавским изговором који смо ми званично у моделу „А“ у настави прихватили као изговор, али знамо да имамо и у другим деловима Хрватске, у Републици Српској и у другим крајевима и ијекавски изговор – напоменула је Атлагић.

С обзиром на то да је 2018. године обележено два века од изласка Српског рјечника овим предавањем указано је на значај како самог Рјечника, тако и целокупног Вуковог дела.

– Пре две године обележили смо јубилеј Вуковог рјечника који је извршио пресудну улогу у његовој борби за књижевни језик. Одлучили смо се да обележимо Међународни дан матерњег језика предавањем посвећено Вуку, пошто смо ми ипак огранак Вукове задужбине. Колико год се друштво асимилује, заједно са тим асимилује се и језик. Све више кваримо наш језик кроатизмима и много пута у пракси наши људи често се питају како се нешто каже на српском. Највећа трагедија у томе је што сами заборављамо свој језик, а да не говоримо о спољним утицајима већинског народа. Заправо, сами себи смо највећи непријатељи – истакла је председница вуковарског огранка Вукове задужбине Љиљана Бајац Николић.

Предавање о Вуковом „Српском рјечнику“ друга је активност огранка Вукове задужбине у Вуковару након његовог формирања пре нешто мање од годину дана.

Вест преузета са: srbi.hr

 

Нема коментара

Напишите коментар