Јубилеј у Зрењанину: 25 година Гусларског друштва „Петар Перуновић Перун“

У Културном центру Зрењанина, 9. новембра, организована је манифестација под називом „Ја не носим гусле старе да идеје рушим нове“, а поводом обележавања 25 година постојања КУГД „Петар Перуновић Перун“ из Зрењанина.

У двочасовном програму манифестације учествовали су гости из неколико гусларских друштава из Србије и Црне Горе: народни гуслар Љубиша Атељевић и Јован Живковић, као представници домаћина; Светолик Лазовић и Раденко Рмуш из крагујевачког ДГ „Карађорђе“; Ђорђе Павловић из КУД гуслара „Вук Мандушић“ из Врбаса; Синиша Петрић, Радован Радовић и Велимир Попрмандић из бијелопољског КУГД „П. П. Перун“; Владимир Бељкаш из београдског ДГ „Сердар Јанко Вукотић и Драшко Малиџан из београдског ДГ „Вук Караџић“. Поред наведених учесника, публици су се представили и песник Благоје Баковић, чланови КУД-а „Пионир“ из Зрењанина, међу којима и Анђелина Шварц са једном певачком нумером, као и певачка група „Звуци са камена“ из Гајдобре.

Присутнима се, у име организатора, обратио председник Друштва др Радивоје Јеловац, затим помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура и Влатко Вуковић из бијелопољског друштва гуслара, који је том приликом домаћинима поклонио гусле и здравицу. Током програма, секретар Друштва Владета Обренић уручио је повеље: Јовану Живковићу, Радету Шошкићу, Драгољубу Тепавчевићу, Рајку Бјелици и пожртвованом председнику др Радивоју Јеловцу, који су чланови Друштва од самог његовог оснивања. Поред око 400 посетилаца, програму су присуствовали и Мишо Албијанић, председник ГД „Цар Лазар“ из Приштине, као и представници неколико гуслрских друштава из Војводине.

Вече је обележила и промоција монографије Друштва, коју је приредио Вучина Шћекић. Њоме су обухваћни историјат друштва, разноврсне активности, чланство и многобројни покровитељи. У Монографији сазнајемо да су први кораци организовања гуслара на подручју Средњег Баната, повезани са стварањем Центра за образовање и културу при тадашњем прехрамбено-индустријском гиганту “Серво Михаљ”, основаном почетком шездесетих година прошлог века. Гашењем културног аматеризма при ИПК “Серво Михаљ”, гуслари који су били чланови ове секције, организовали су се и основали нову секцију при КУД “Пионир” из Зрењанина, која ће се од 25. новембра 1994. године осамосталити и прерасти у данашње Друштво. Многобројне награде које су освојили његови чланови, као и активан приступ очувању традиције певања уз гусле, сврставају гусларе из зрењанинског КУГД „Петар Перуновић Перун“ у значајне лучоноше и чуваре нематеријалног културног наслеђа Српског народа.

(Друштво је своје име добило по гуслару и свестраном активисти из околине Никшића, којег је, 1908. године, ондашња јавност упознала док је наступао испред споменика Кнезу Михаилу у Београду, изражавајући свој револт због анексије Босне и Херцеговине. Овај учесник Балканских ратова и Првог светског рата, који се за време турнеје по САД-у дружио са Теслом и Пупином, школовао се у Српској музичкој школи, код професора Јосифа Маринковића, нашег познатог комозитора, хоровође и Банаћанина из околине Новог Бечеја.)

Сандра Бањанин
ФОТО ДЕВИЋ

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар