180 година Српског пјевачког друштва „Јединство“ 1839. из Котора

Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора поводом 180 година рада и постојања одржало је 2. новембра концерт под називом „Пјесмом срцу – срцем роду“ у крипти Храма Светог Саве у Београду.

На концерту који је поводом 180 година постојања „Јединства“ одржан у Београду наступила су два хора, од укупно три која функционишу под окриљем Српског пјевачког друштва: велики хор „Јединства“ са одраслим певачима и хор младих. Осим наведених, у Котору ради и трећи хор „Јединства“ са најмлађим певачима. На концерту у Храму Светог Саве дириговали су ђакон мр Михаило Лазаревић и Ивана Кривокапић. Поред православних напева и песама, посетиоци чули и познате песме словенских народа и Грка. Посебна занимљивост концерта је била композиција „Оче наш“ на свахили језику и специфичног аранжмана.

Наратор Душан Давидовић, новинар из Котора, представио је богату историју „Јединства“, основаног 1839. године, истакавши да је „Јединство“ опстало и расло, иако су се на простору Боке Которске  мењале државе и њихове администрације, те нагласио Правила „Јединства“ у којима стоји да члан Српског пјевачког друштва може да постане сваки поштени и родољубиви грађанин без обзира на националну припадност и да као такво „Јединство“ јесте прави представник Котора и Боке Которске.

Бројним наступима, целокупна 2019. година посвећена је обележавању 180 –те годишњице „Јединства“. Драган Ђурчић, члан управе „Јединства“, који се у име Српског пјевачког друштва обратио присутнима у крипти Храма, нагласио је да концерт у Храму Светога Саве  представља поклон матици и Београду, и да наредних дана наступају и у Темишвару.

Поводом 180 година рада Председник Републике Србије Александар Вучић је Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора, на свечаности обележавања Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2019. године ове године одликовао Орденом Карађорђеве звезде другог степена.

Mинистар спољних послова и Први потпредседник владе Републике Србије Ивица Дачић доделио је „Јединству“ повељу Министарства спољних послова, коју је на Свечаној академији поводом 180 година постојања „Јединства“ у Котору, 05. октобра 2019. уручио конзул жеран РС у Херцег Новом, Зоран Дојчиновић уз речи да Република Србија, препознаје Српско певачко друштво „Јединство“ као значајан културни ресурс и носиоца културних активности које доприносе бољем узајамном разумевању, толеранцији и уважавању и подржава културно деловање овог удружења и високо цени његов допринос  јачању веза како међу људима, тако и међу државама.

Преузето са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар