АКТУЕЛНО:

ЈУБИЛЕЈ ЗА ПОНОС: Млади Херцеговци у Новом Саду 10. пут даровали крв

Ни врелина топлог јунског дана, на коју се још нисмо адаптирали, није пореметила младе из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији да у својим просторијама у Новом Саду организују јубиларну десету акцију добровољног давања крви.

Четири године у којима је организовано девет акција као и бројна намјенска давања крви, уз бројне семинаре о давалаштву крви, резултат су активности младих из најбројнијег и најстаријег Удружења Херцеговаца у Србији.

Да се хуманост показује дјелима а не ријечима показало је 42 даваоца крви као и бројни чланови и пријатељи Удружења који су својим доласком на акцију одали признање и пружили подршку младима.

Од 42 даваоца послије љекарског прегледа крв је дало 26 даваоца, док је чак њих 16 одбијено углавном због проблема са хемоглобином.

– Ово је наша десета акција, а слободно можемо рећи да је као прва. Наиме, због специфичних и врло ограничених услова који су изазвани короном, данашња акција је потппуно ново искуство. Због заштитних здравствених мјера број давалаца је буквално преполовљен, али и поред свега задовољни смо одзивом. И ову акцију као  све претходне оргаизовали смо уз несебичну помоћ Црвеног крста Новог Сада и Завода за трансфузију крви Војводине који су нас кроз сугестије и савјете посебно припремили за организацију акције у оваквим условима – каже Бојан Миленић.

Он се, за исказану подршку младима, посебно захвалио Драгану Лазићу, секретару Црвеног крста Новог Сада, као и  земљаку др Васу Кулиџану који је и овога пута предводио љекарски тим Завода за трансфузију крви Војводине.

– Ове акцију су познате што их подржавају и наши пријатељи и колеге који нису из Херцеговине. Према сваком даваоцу исказујемо поштовање и захвалност, а сваку нашу акцију “обиљежи“ неко ко нас пријатно изненади или одушеви својим гестом.

Овога пута са нама је био Немања Ћурић из Нове Гајдобре, чланови карате клуба Соко из Новог Сада чији су чланови (Јана Капор, Богдан Шиник и Лазар Радан) уједно и активни чланови нашег Удружења, затим браћа Тодоровићи – каже Миленић.

Ово је била прилика да се за јубиларни 10. пут уручи захвалница Милану Громовићу који није пропустио ниједну акцију младих Херцеговаца.

–  Милан као херцеговачки зет и земљакиња Бојана Кулиџан Громовић са својом дјецом такође су подржали акцију – каже Миленић уз наду да ће примјер ове породице послужити као инспирација и другима.

Поред несебичне подршке у организацији представе Нагледај се земље Херцеговине породице Опачић и Лаловић пружили су подршку младима и за акцију давања крви.

– Наше акције давања крви разликују од других и по томе што смо спојили нашу традицију са овом хуманом активношћу. Наше препознатљиво гостопримство уз неизоставан сир из мјешине на трпези није изостао ни овога пута – закључује Миленић.

Својим присуством акцију је подржао и предсједник Удружења Божидар Миловић, а поред акцију су помогли и фирма МДД. Власници браћа Ђурасовић су и овога пута обезбједили довољне количине воћа за све даваоце, док је Огњен Шкиљевић обезбиједио квалитетан сир из мјешине.

Медијску подршку овом догађају пружили су Новосадска телевизија, новосадски Дневник, као и Новосадски репортер који су најавили акцију давања крви, али и направили прилоге са саме акције.

Вест преузета са: slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар