Јубилеј Завичајног удружења Банијаца: 15 година од оснивања

Више од 500 чланова иницијативног одбора, на оснивачкој скупштини основало је, те 2007. године, Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније. Било је то остварење жеља групе, углавном прогнаних, Банијаца који су тежили очувању културе и традиције Баније. Основни циљ био је да удружење окупља Банијце око културно-умјетничких и завичајних питања, да би старији пренијели, а млађи упознали и сачували банијске обичаје, културну баштину, традицију и завичајну индивидуалност.

Својим трудом и залагањем чланови удружења у томе успијевају већ 15 година и то кроз разне културно-умјетничке и спортске манифестације. Многе су постале традиционалне јер су се одржавале сваке године. Издвојили бисмо свакако турнир у малом фудбалу КУП „Баније“, културну манифестацију „Банијско плетено коло“, етно ревију народних умотворина са Баније, турнире у „Бели“, „Банијски вишебој“ и друге.

Врхунац је свакако окупљање Банијаца, потомака и њихових пријатеља на популарној Банијској вечери када се уз пјесму и плес дружимо до раних јутарњих часова.

Поносни смо на нашу женску и мушку пјевачку групу „Банија“ који су побрали многе награде на завичајним манифестацијама.

Много препрека и криза било је у ових петнаест година. Највећу кризу нам је свакако произвела глобална пандемија изазвана ЦОВИД-19 вирусом. Али ми смо Банијци. Пребродили смо много тога и излазили из тога снажнији и мудрији па тако и сада. Снаге, воље и ентузијазма не мањка.

Желимо да окупимо још више Банијаца, потомака, пријатеља, успјешних привредника и да заједничким снагама чувамо и даље успомене на родни крај. Посебно желимо што више младих да нам се придружи, да им пренесемо наше обичаје, културу, традицију, а они би својим знањем, младошћу и жељом све то још више унапредили.

Позивамо све Банијце, потомке и пријатеље да нам се придруже.

Рад нашег удружења можете пратити на овом линку.

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар