Коалиција одржала трибину у Обреновцу

Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији је 31. марта организовала трибину у Обреновцу. Трибина је одржана у Дому културе гдје су присутни изнијели члановима Коалиције своје још увијек неријешене проблеме.

Обреновац је градско насеље у градској општини Обреновац у граду Београду. Налази се на ушћу ријеке Колубаре у ријеку Саву, недалеко од главног града.

Међутим, и послије више од 25 година, многи њихови проблеми нису ријешени. Као један од највећих се издвојио проблем око  права на откуп станова у насељу Сава. Ријеч је о 80 породица које не могу да откупе станове због нерјешених имовинско-правних односа. Како је Миле Шапић навео након дописа народног посланика Миодрага Линте 2019. године одржан је састанак у Републичкој дирекцији за имовину.

– Државно правобранилаштво је тада предложило да се покрене судски поступак за утврђивање права својине од стране Државног правобранилаштва као надлежног органа за заступање Републике Србије. Након двије године је Влада коначно усвојила закључак (тадашња Влада 1997. године није усвојила Закључак којим би се дала сагласност за прибављање самбених јединица у насељу Сава у својину Републике Србије) – рекао је Шапић.

Замјеник државног правобраниоца Милена Бабић рекла је Линти, током њиховог службеног разговора, да ће до краја априла покренути тужбу у Суду у Обреновцу против грађевинског предузећа Рад – Интернационал. Кроз судски поступак биће утврђено ванкњижно власништво Републике Србије над наведеним стамбеним јединицама. Надлежни управни орган подноси захтјев за озакоњење објекта. Након завршетка озакоњења стамбене јединице се уписују као јавна својина у катастру непокретности с правом коришћења Комесаријата за избјеглице. Након тога Комесаријат склапа уговоре о откупу са породицама.

Незадовољство су исказале и породице које нису стамбено ријешене. И то двије категорије породица. Једни су конкурисали на неким од јавних позива (за грађевински материјал, стан, сеоско домаћинство или монтажну кућу), али су били испод црте и друга категорија прогнаних који до сада нису конкурисали из више разлога.

– Премијерка Ана Брнабић је примила 11. марта на састанак Одбор за стамбено рјешавање прогнаних из Хрватске и БиХ и Миодрага Линту, гдје је изјавила да се стамбено питање прогнаних мора ријешити и да новац није проблем. Затим је одржан радни састанак 25. марта на коме су присуствовали Милош Поповић, шеф кабинета премијерке Брнабић и његов замјеник Никола Јовановић, комесар за избјеглице и миграције Владимир Цуцић са замјеницом Светланом Велимировић, директор Јединице за управљање пројектима (ЈУП) Душан Ковачевић са сарадницима, секретар за имовинске и правне послове Града Београда Татјана Парпура и начелник одјељења за становање Горан Благојевић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић са сарадницом и виша савјетница при Кабинету предсједнице Владе Србије у Јединици за имплементацију стратешких пројеката, елетронских сервиса и развој е-управе Светлана Јовановић, народни посланик Миодраг Линта, предсједница Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ Драгица Бабић и члан Одбора Душан Пилиповић. На крају састанка је, у складу са захтјевом премијерке Брнабић, договорено да се утврди тачан број прогнаничких породица које нису стамбено ријешене због потребе да се уради процјена трошкова – рекао је Шапић.

Прогнани који су хрватски пензионери питали су зашто од Републике Србије не добијају новчану помоћ током короне. Право на помоћ изгубили су у Хрватској они који тамо немају пребивалиште и корисници су ПИО фонда.

Говорило се о непризнавању радног стажа оних који су радили у јавном сектору у РСК, отетој и узурпираној имовини, а посебно разочарана категорија су крајишки борци који већ годинама покушавају да им Република Србија призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању.

Многа лица поријеклом из БиХ занимало је на који начин и гдје могу да пријаве своју имовину која се налази на територије Федерације БиХ. Шапић и Гомирац су их упутили на Канцеларију за помоћ Србима избјеглим из Федерације БиХ у заштити њихове имовине у Федерацији БиХ која се налази у Београду у улици Гаврила Принципа 16 и на правне канцеларије које су отворене на подручју Републике Српске.

Присутни чланови Коалиције предсједник Миле Шапић и његов сарадник Милан Гомирац су се потрудили да дају одговоре на већину питања, и договорени су појединачни састанци који ће се одржати у Београду како би се видјело на који начин Коалиција може помоћи прогнаним Србима у њиховим појединачним случајевима.

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар