Капетан Драган, Бокан и Линта обратили се присутнима у просторијама Фондације „Капетан Драган“

У просторијама Фондације Капетан Драган 9.2. одржан је састанак, на коме је представљен рад Фондације. Поред Капетана Драгана, присутнима су се обратили и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, као и Драгослав Бокан.

Фонд је својевремено помагао рањенике, чланове њихових породица и давао стипендије. 67.000 људи је примило помоћ Фонда, 14.000 стипендија је додијељено, 2.500 стипендија уручено је дјеци која су рођена након очеве погибије.

Капетан Драган наглашава да поред вишегодишњег помагања преко Фонда, послије изласка из затвора, осјетивши како је бити заборављен на својој кожи, имао је потребу да оснује Фондацију и на тај начин помогне заборављеним српским јунацима.

– Када сам изашао из затвора имао сам 66 година и 80 евра у џепу и стварно нисам знао гдје ћу. Брак ми се распао, осјећао сам се комплетно заборављено и од породице и од државе. Не може да буде нешто већи приоритет него помоћи српском хероју који труне у затвору само зато што је Србин, а не Албанац или Хрват. Размислите сви, и помозите како знате и умијете.

Миодраг Линта је истакао да Капетан Драган представља симбол отпора крајишких Срба против режима Фрање Туђмана чији је стратешки циљ било стварање етнички чисте државе.

– Капетан Драган је заједно са младим крајишницима водио витешку борбу у којој су се поштовале и женевске конвенције о ратовању и моралне вриједности нашег народа. Наравно да не можете наћи ниједну кривицу или било какав прекршај који је починио Капетан Драган и његови борци током рата. Међутим, како сам рекао с обзиром да он представља симбол отпора нашег народа усташком режиму против њега се организован монтирани судски процес како би га осудили на основу лажних изјава и доказа –рекао је Линта и додао да је заједно са колегом послаником Небојшом Берићем посјетио Капетана Драгана, марта 2016. године у сплитском затвору Билице.

– Наше удружење Савез Срба из региона се бори да држава Србија коначно исправи неправду према крајишким борцима који су се часно поштено и храбро борили за државу. Да се у што краћем року врати у скупштинску процедуру Закон о правима бораца, војних инвалида,  цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, и да се  коначно тим Законом сви припадници војске и полиције РСК признају, да им се призна рани стаж у двоструком трајању за читаво вријеме рата.

Линта наглашава да је крајње вријеме да се промијени однос према злочинима које су починили припадници војних и паравојних хрватских снага, као и муслиманских и ОВК  против српских цивила и ратних заробљеника.

– Тужилаштво  за ратне злочине Србије на том плану није учинило готово ништа. Добио сам информацију да је од оснивања Тужилаштва 2003. године, до 2020. подигнуто 217 оптужница за ратне злочине, од тога 190 против Срба, 21 против Албанаца, од којих је 17 ослобођено, 4 против муслимана и 3 против Хрвата. То би била порука да Србија стоји иза својих бораца и ветерана – рекао је Линта и нагласио треће важно питање – однос према жртвама и да мора да се оснује Меморијални центар српских жртава 90-их година који би се свакодневно и систематкси бавио његовањем култуире сјећања на жртве нашег народа.

Драгослав Бокан је постао члан Управног одбора Фондације Капетан Драган и највише је говорио о страдању српског народа, од Првог свјетског рата па до дана данашњег.

– Срби су кроз историју научили да не можемо да градимо пријатељство са непокајаним џелатима. Покајање омогућава дијалог.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар