Кључеви станова у Ветернику за избегличке породице

У Ветернику су данас уручени кључеви 276 станова саграђених за избегличке породице из БиХ и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Новог Сада.

Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма (СРБ 5) који у Републици Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције. Финансијска средства за изградњу комплекса зграда у насељу Ветерник у Новом Саду, омеђеног улицама Војводе Бојовића и Радничке, обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедио Град Нови Сад. Укупна вредност изведених радова износи 6,7 милиона евра, а бруто површина 19.877 м2.

Станови у Ветернику део су Потпројекта 5, Регионалног стамбеног програма, а у оквиру тог потпројекта планирано је усељење укупно 1.847 стамбених јединица, у 25 локалних самоуправа.

Тај потпројекат вредан је 52 милиона евра, од којих је 38 милиона из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је национална контрибуција.

Уручењу кључева присуствовао је и министар спољних послова и Ивица Дачић, који је истакао да је Ветерник, од самог оснивања, врло симболично и историјски битно место.

Подсетио је да је краљ Александар Карађорђевић поклонио ту земљу солунским ратницима, а само насеље Ветерник је име добило по планини у данашњој Северној Македонији, на којој су животе оставили многи српски јунаци.

Најискреније се надам да је дошао крај свим патњама и страдањима српског народа, ма где он живео, а посебно се радујем чињеници да ће избегличке породице на овако важном месту наћи своје сигурно уточиште и нови дом, истакао је Дачић, а наводи се у саопштењу.

Он је захвалио градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на томе што је обезбеђено земљиште и пратећа инфраструктура за изградњу станова.

Наставићемо предани ангажман на даљој реализацији Регионалног стамбеног програма, на корист свих оних којима је ова врста помоћи и подршке неопходна, рекао је Дачић.

Не можемо да вратимо време и да исправимо неправду која вас је задесила, и све оно што сте трпели и носили као крст своје судбине, али можемо бити окренути ка будућности. За нас ви нисте избеглице, већ наше сестре и браћа, и желимо да се овде осећате равноправно и добродошли. Да вам се рађају деца и унуци, и да остварите нове животне победе. Ветерник, Нови Сад, Војводина и Србија су богатији због тога што ви и ваша деца живите овде. Данас Србија има снаге да заједно са свим партнерима води рачуна о вама, рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је ЕУ. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, док Комесаријат за избеглице и миграције спроводи програм у Србији, а процес избора корисника спроводи у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Многе земље су и појединачно дале свој велики допринос Фонду, међу којима САД, Немачка, Норвешка, Италија, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Шпанија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија, Словачка.

Уручењу кључева, поред Дачића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, присуствовали су и шеф мисије ОЕБС-а Андреа Орицио, комесар за избеглице Владимир Цуцић, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Бојан Стевић и директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић.

Вест преузета са: dnevnik.rs

Нема коментара

Напишите коментар