АКТУЕЛНО:

КОЈИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ДА ИСТРАГА ДОЂЕ ДО ОДГОВОРНИХ ЗА СМРТ ЦИВИЛА

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Милорад Којић изјавио је да се овај центар ставио на располагање Тужилаштву у Добоју које је покренуло истрагу против осумњичених за ратне злочине против цивила током НАТО бомбардовања Добоја и Теслића 1995. године и да очекује да истрага дође до одговорних за смрт невиних.

„Поступак добојског Тужилаштва је изузетно добар. Ми смо тужилаштву већ послали своје истраживање које смо урадили прије више од пет година у вези са НАТО бомбардовањем Републике Српске. У том истраживању постоји дио који се односи на истрагу добојских тужилаца, то јест на бомбардовање Добоја и Теслића“, рекао је Којић за „Политику“.

Окружно јавно тужилаштво у Добоју 3. марта је издало наредбу о спровођењу истраге против НН лица осумњичених за ратни злочин против цивилног становништва приликом НАТО бомбардовања војних и цивилних објеката на подручју општина Добој и Теслић током августа и септембра 1995. године.

Из Тужилаштва наводе да је истрага отворена због постојања сумње да су осумњичени, као припадници НАТО авијације, приликом бомбардовања подручја Добоја и Теслића у августу и септембру 1995. године причинили већу материјалну штету на војним и цивилним објектима, те изазвали погибију и повређивање већег броја лица.

Током истраге Окружног јавног тужилаштва у Добоју против НН лица осумњичених за ратни злочин против цивилног становништва приликом НАТО бомбардовања Добоја и Теслића 1995. године биће саслушан већи број свједока и оштећених, те прибављена документација о материјалној штети на објектима, као и медицинска документација о погинулим и повријеђеним лицима у овој агресији, речено је Срни из Тужилаштва.

Током НАТО бомбардовања Републике Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године страдало је више од 100 цивила, а становништво и данас трпи здравствене посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом.

На положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

Акцију названу „Намјерна сила“, у којој је приликом бомбардовања користио радиоактивну муницију са осиромашеним уранијумом, НАТО је правдао експлозијом на сарајевској пијаци Маркале, 28. августа 1995. године, за коју су оптужени Срби, иако је у извјештају независне комисије из тог периода наведено да не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја.

То је лично потврдио и тадашњи изасланик генералног секретара УН за Балкан Јасуши Акаши, али и командант УНПРОФОР-а генерал Мајкл Роуз.

Командант руског миротворачког батаљона у Сарајеву, пуковник Андреј Демуренко, који је учествовао у истрази, изјавио је да су Срби неправедно били оптужени само да би НАТО имао повод за напад.

НАТО је истовремено са „Намјерном силом“ покренуо и акцију „Мртво око“, чији је циљ био да се онеспособи противваздушни систем одбране Војске Републике Српске.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар