АКТУЕЛНО:

Обиљежено 79 година од страдања 6.000 Срба у Старом Броду

У капели у Старом Броду код Вишеграда служена је литургија и парастос жртвама покоља у овом мјесту страдалим на празник Младенце 1942. године од усташа предвођених Јуром Францетићем.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је да је обиљежено 79 година од великог страдања српског народа са Сарајевско-романијске регије.

„Централно обиљежавање страдања у Старом броду, које се организује од прошле године, биће уприличено посљедње суботе у мају, када ће заједно представници Владе Републике Српске и Српске православне цркве, на још достојанственији начин обиљежити овај важан историјски датум“, истакао је Вукотић.

Делегација СНСД-а на челу са потпредсједником Општинског одбора Вишеград Младеном Ђуревићем положила је цвијеће на споменик у Старом Броду.

Ђуревић је рекао да је обиљежавање овог дана сјећање на све који су страдали и да је задатак свих да догађај из Старог Брода преносе на млађе нараштаје, да се овакви догађаји више никада не понове.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду је освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар