Којић: Ове године први том атласа масовних злочина над Србима у БиХ

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица активно ради на изради Атласа масовних злочина, књиге свих злочина почињених над српским народом у БиХ, чији ће први том који се односи на 1992. годину изаћи ове године, рекао је директор Центра Милорад Којић.

– Први том ће обухватити 80 масовних стратишта српског народа у којима ће бити дефинисано све – од географског положаја, броја становника на том подручју, ко је извршио напад, почињених злочина, броја убијених, рањених и свега онога што верификује и показује да се ту догодио ратни злочин – рекао је Којић Срни.

Којић је напоменуо да се Републички центар одлучио за овај посао имајући у виду потпуну инертност правосуђа на нивоу БиХ које не жели или се потпуно мало бави процесуирањем ратних злочина почињених над Србима.

– Злочине над српским народом ми не можемо и не смијемо оставити незаписане и незабиљежене због будућих генерација – истакао је Којић.

Којић је навео да ће Атлас масовних злочина почињених над Србима у БиХ бити трајни документ који ће показати ко је чинио злочине, да су Срби били страдалници и да правосуђе на нивоу БиХ које је требало да процесуира ратне злочине над свим народима, а не селективно заобилазећи злочине над Србима, није радило на томе да се задовољи правда.

– Атлас злочина је доказ да су масовни злочини над Србима почињени у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске – закључио је Којић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар