Комеморација поводом страдања Срба у Слобоштини

Пре 80 година 16. августа 1942. усташе су у Слобоштини код Пакраца у само једном дану побиле 1368 Срба.

Биле су то углавном мајке са децом и старији људи од којих је већи део биле избеглице са Козаре а остатак њих око 250 Срби са подручја пожешких села. Злочин у Слобоштини био је завршетак крвавог августовског циклуса страдања Срба 1942. на подручју Пакраца и Пожеге које је започело 4. августа у селима Торањ и Дереза код Пакраца, а Слобоштина је једно од ретких места у којима је након рата извршена ексхумација посмртних остатака убијених.

Према резултатима новијих истраживања заснованих на доступној архивској грађи утврђено је да је на том месту 16. августа 1942. године, на монструозан начин, убијено 954 жене и 142 деце. У знак сећања на жртве тог крвавог усташког пира у Слобоштини је одржан комеморативни скуп и обележена 80. годишњица њиховог мученичког страдања.

Скуп су организовали Удружење антифашистичких бораца и антифашиста Пожеге, Српска православна Епархија пакрачко-славонска на челу са епископом пакрачко-славонским Јованом и Веће српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније које је предводио заменик жупана Никола Ивановић.

Учесници комеморације најпре су се окупили на молитвеном сабрању и Светој архијерејској литургији у спаљеној сеоској цркви, а комеморација је настављена на месту на коме су мученици сахрањени.

Страдали само зато што су били Срби

Окупљенима се са неколико пригодних речи обратио секретар Удружења антифашистичких бораца и антифашиста Пожеге Ранко Јанковић који је између осталог рекао да су све жртве овог злочина биле православни Срби и да у извршењу тога злочина нису учествовали немачки војници како то поједини медији годинама и упорно објављују, него су злочин извршиле усташе.

– Последњих петнаест дана обилазимо места српских стратишта, тамо смо имали споменике или остатке споменика и имали смо нешто мало мештана да нас дочекају како бисмо на достојан начин одржали комеморацију. Стотине Срба страдали су тог кобног аугуста пре 80 година, само зато што су били Срби, само зато што су били православни. Није ту било идеологије, није било никакве зле крви према тадашњем режиму да би пострадали на такав начин, а страдали су само зато што су желели да живе, што су веровали у своју браћу Хрвате, што су веровали у заједнички живот на овим просторима – рекао је заменик пожешко-славонског жупана из редова српске заједнице Никола Ивановић и додао да ће се окупљања на овим местима наставити и даље као и захтеви за обнову споменика и достојно обележавање споменика победи народа у Каменској као места које је обједињавало све у Славонији.

Након пригодних обраћања, положени су венци на спомен обележју, а венце су положили Пожешко-славонска жупанија, Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске предвођени председником Фрањом Хабулином, Веће српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније, Удружење антифашистичких бораца и антифашиста Пожеге, Веће српске националне мањине Града Пакраца и Града Липика, Градско веће српске националне мањине Пожега, чланови Социјалдемократске партије Хрватске, чланови Удружења антифашиста из Вуковара, Ораховице, Слатине и Вировитице, чланови Самосталне Демократске Српске Странке Пакрац и чланови Удружења СУБНОР-а Козарска Дубица.

Комеморативним скупом на највећем стратишту у Слобоштини, завршено је обележавање догађаја познатог као „Крвави август“ које је започело у селима Торањ, Доња и Горња Обријеж, Дереза, Јапага, Бранешци, Кусоње, Драговић те Горња и Доња Шуметлица.

Уочи комеморације у Слобоштини, у петак 12. августа, историчар Милан Радановић из Архива Срба одржао је у Српској кући у Пакрацу предавање о страдању Срба на простору од Јасеновца до Ђаковштине те Драве на северу и Саве на југу. Кроз ово предавање присутни на скупу били су упознати са резмерама злочина над Србима које су током Другог светског рата вршиле Павелићеве усташе и немачки окупатори.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар