Унка код Брода – мјесто страдања и одбране српског народа

У Републици Српској у насељу Унка код Брода, данас је служен помен српским борцима и цивилним жртвама погинулим у одбрани и ослобађању ове општине током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Kокић рекао је да се данас у Унци обиљежава 30 година слободе и одаје почаст погинулима.

„Република Српска је пуна оваквих мјеста, а Унка је за општину Брод једно од значајних мјеста која чувају успомену на тешке дане 1992. године, почетак рата у тадашњој БиХ и агресије Хрватске војске на овај простор, затварање коридора и све оно што није било лијепо тих година“, изјаво је новинарима Kокић.

Он је навео да је ово дан сјећања на све погинуле припаднике Војске Републике Српске, али и младе војнике ЈНА који су се затекли на овом простору, а напустили су га по договору 15. маја.

„Ово помињем с разлогом јер је та јединица помогла да српски народ не падне у потпуно окружење, да не заврше као Срби из Оџака. Ово показује јединство Србије и Републике Српске и надам се да ће тако остати“, истакао је Kокић.

Помен је служен за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја мјесне заједнице Унка, затим из Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса и других бригада Војске Републике Српске који су пали приликом ослобађања Брода, као и за припаднике ЈНА – Војне поште Врање који су погинули у априлу и мају 1992. године на подручју Брода.

Начелник општине Брод Зоран Видић каже да су у свим мјесним заједницама у Броду изграђена спомен-обиљежја у знак сјећања на страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Наша је обавеза да обиљежавамо значајне датуме и да посјећујемо ова мјеста. Мислим да смо ми у Броду дорасли том задатку“, истакао је Видић.

Према подацима Борачке организације општине Брод, шест припадника Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске погинуло је од 15. до 21. августа 1992. године у операцији за ослобођење Брода.

Из Борачке организације наводе да је на овим просторима у априлу и мају 1992. године погинуло 30 припадника Војне поште 7036/4 Врање и један отац младог војника који је дошао из Србије да тражи сина, те седам бораца из Унке.

У име СУБНОР-а Србије и руководства града Врања присутнима се обратио предсједник СУБНОР-а Врање Зоран Лубура.

 

„Сваки пут, без обзира на то колико је година прошло, доживим посебно осећање када дођем на овај простор које ме сећа на трагично време, догађања која су плаћена људским животима, али и сећање на понос младих људи који животе положише за одбрану овог краја и Републике Српске“, рекао је Лубура.

Он каже да ни након 30 година нису изблеђела сјећања на ове догађаје.

„Зато смо ту да се сетимо, поменемо и поклонимо погинулим јунацима, да никада не заборавимо оно што су дали, а дали су животе. Треба да негујемо ову традицију, јер ко не поштује, не може се надати некој светлој будућности“, рекао је Лубура.

Он је захвалио руководству општине Брод и Борачкој организацији на дочеку и организацији помен-парастоса у Унци.

„Они чине све да никада не заборавимо и да та захвалност према жртвама које су дате за слободу у нама не утихне, да се преноси на наредна поколења, да буде светионик који води у светлу будућност српског народа“, рекао је Лубура.

Борачка организација је синоћ уприличила дочек за делегацију из Врања и Сурдулице. У делегацији су преживјели саборци, бивши војници ЈНА из више градова Србије и саборац из Црне Горе, а сви заједно су присуствовали помену у Унци крај спомен-обиљежја погинулим борцима Унке, Првог батаљона Војне полиције и младих војника ЈНА.

Вијенце и цвијеће испред спомен-обиљежја положиле су породице погинулих бораца и цивилних жртава рата, начелник општине Брод Зоран Видић, делегације градова из Србије, Борачке организације Брод, Мјесне борачке организације Унка, као и других удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Организатори обиљежавања били су општина Брод, општинска и мјесна борачка организација, те мјесна заједница Унка.

 

Ненад Симић/ Посавске новости www.posavskenovosti.com

Нема коментара

Напишите коментар