Кон: Пад броја заражених – можда само кратак предах

У последња 24 сата тестиране су 622 особе, а потврђена су 44 случаја инфекције. До сада су укупно тестиране 3.084 особе. Укупан број оболелих од Ковида-19 је 785. Регистрована су три нова смртна случаја, саопштено је на конференцији за новинаре у Палати „Србија“ о ситуацији са коронавирусом. Епидемиолог др Предраг Кон каже да се у последња два дана примећује пад броја заражених, али да је можда реч о кратком предаху.

Предраг Кон је рекао да је у КЦ Војводине преминула жена рођена 1939, која је боловала од хроничне опструктивне болести плућа и хипертензије.

Предраг Кон је рекао да је у КЦ Војводине преминула жена рођена 1939, која је боловала од хроничне опструктивне болести плућа и хипертензије.

Конференција за медије Кризног штаба

„У Клиничком центру преминуо је пацијент 1974. годиште који је био кардиолошки болесник, боловао је од дијабетеса и бубрежне инсуфицијенције. У КБЦ ‘Драгиша Мишовић’ преминуо је пацијент рођен 1948. године који је боловао од дијабетеса и хипертензије“, навео је Кон.

Према његовим речима, на основу података до 12 часова укупно је 540 пацијената хоспитализовано плус 33 додатно на Београдском сајму.

„У Клиници за инфективне болести – 24, у КЦ Ниш осам, КЦ Војводине 42, КЦ Крагујевац 28, у КБЦ ‘Драгиша Мишовић’ 191, Клиници за пулмологију КЦ Србије 46, у старој згради КЦ Ниш 19, Клиници за пулмологују КЦ Ниш осам, КБЦ Земун 174. Укупно 62 особе су на респиратору. Једанаест у КЦ Србије, три у КЦ Ниш, четири у КЦ Војводине, осам у КЦ Крагујевац, у КБЦ ‘Драгиша Мишовић’ 14, на Клиници за пулмологију КЦ Србије шест, КЦ Ниш стара зграда 11, КБЦ Земун пет“, казао је Кон.

Примећује се, напомиње, да је опао број заражених у односу на последња два дана.

„То не може да буде лоше, али не смемо се ни заваравати, ово је само можда један кратак предах. Што се тиче лабораторија, свакако се укључује све више. Биће неопходно да се уради њихово валидирање“, указао је Кон.

Боља ситуација него у Италији

Додаје да то, ипак, захтева више времена.

„Свакако је добро, али се не усуђујем да кажем да је то неки поуздан знак јер су то тек два дана. Било би идеално да се тако настави. Ми заиста имамо бољу ситуацију него што је у 25. дану била у Италији и то прилично бољу. Имамо разлога да се озбиљно надамо да смо пуно тога урадили“, истакао је Кон.

Број особа на респиратору се, како је рекао, повећава.

„Када је тај број 62, а имамо већ 16 умрлих, морамо да будемо озбиљни. Када приђемо 28. дану, већ је четврта недеља прошла, што је корисно и добро. Са крајње умереним оптимизмом, могу да кажем да није лоше“, истакао је Кон.

Заменица директора „Батута“, др Дарија Кисић Тепавчевић, каже да су се одлучили за валидност тестова.

„Брзи тестови могу и пет-шест пута да буду негативни код особе која има очигледну клиничку слику, па се тек накнадно покаже позитивност. Због тог већег капацитета тестирања смо имали кашњења. У наредном периоду очекујемо да се то смањи на ону меру какву захтева ово тестирање“, навела је Кисић Тепавчевићева.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар