Кон за РТС: Не можемо да будемо потпуно изоловани, кочићемо где год мора

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да смо сви жељни повратка у редован живот и да не можемо бити изоловани, без рада. Кочићемо где год видимо да мора, вртићи не треба да раде до 1. јуна, истакао је Кон.

Видео: Гостовање Предрага Кона у Дневнику

Тај диктат који је до сада давала ситуација да се све затвори пребацује се на економски аспект, каже Кон.

„Тај економски аспект се мора јасно прихватити, јер морамо да се вратимо у живот, иначе, што се тиче струке, отварање неких ствари било би померено за касније“, указао је Кон.

У фази циркулације вируса, када је јасно да може да се погорша ситуација, забрањен је контакт међу људима, поготово између старијих од 65 година и хроничних болесника са онима који потенцијално могу бити заразни.

„Није то могло да се обезбеди на други начин осим забраном кретања“, сматра епидемиолог.

„Ово је последње што морамо да издржимо“

Што се тиче предстојећег полицијског часа за Први мај, Кон каже да о томе одлучује читаво друштво, свако ће имати прилику да изнесе своје на седницама кризних штабова.

Према његовим речима, сутра ће бити донета коначна одлука. „После овога нема више, немамо значајних догађаја, Ђурђевдан је један дан, ту има полицијски час од 18 сати, ово је последње што морамо да издржимо“, рекао је он.

Он је за то да старији изађу и пре подне у шетњу јер је то безбедно за њих за време полицијског часа.

Говорећи о томе како да издржимо, каже да је све у глави, или имамо свест или је немамо. „Ово је подмукло до бестрага“, каже Кон.

Доктор Кон истиче да имамо жаришта која нас опомињу да је вирус и даље смртоносан. Он слаби у смислу преношења, а број умрлих се непрекидно одржава.

„То су све последице нечега што се десило раније“, рекао је Кон.

Упутство за вртиће у 35 тачака

Не кажем да ћемо са мерама одједном прекинути, указује доктор и додаје да је важно дистанцирање и коришћење заштитне опреме у затвореном простору: идемо ка томе, јер препоруке не вреде код нас.

Говорећи о теретанама, Кон каже да ко не мора да вежба не мора да иде у теретане, али додаје да ће се изненадити људи поводом градског превоза.

„Кочићемо када год видимо где мора са становишта епидемиолога“, рекао је он.

Говорећи о отварању вртића, Кон каже да струка каже да не треба да раде до јуна, а упутство је припремљено у 35 тачака. Истиче да ће друштво морати да иде и преко онога што лекари траже.

„Очекујемо да вирус смањи своју активност и да ћемо ући у миран период и чекаћемо га ако буде жив“, закључио је доктор Кон.

Преузето са: РТС
Нема коментара

Напишите коментар