АКТУЕЛНО:

Коронавирус није „дух пуштен из боце“, доказано је да је природног порекла

Светска здравствена организација (СЗО) објавила је у уторак да сви доступни докази сугеришу да је нови коронавирус природног порекла и да је прошле године пронађен у животињама настањеним у Кини, а да није синтетисан или произведен у лабораторији.

Председник Сједињених Америчких Држава, Доналд Трамп, рекао је прошле недеље да америчка влада покушава да установи да ли вирус потиче из лабораторије у кинеском граду Вухану, одакле је епидемија кренула да се шири.

„Сви доступни докази упућују на то да вирус има животињско порекло и није манипулисан или конструисан у лабораторији или негде другде“, објавила је портпаролка Светске здравствене организације, Фадела Чаиб.

Оно што још није јасно јесте начин на који је доспео у људски организам и на који начин се одомаћио у ћелијама, али оно што је сигурно је да је постојао и посредни домаћин.

„Највероватније је да је његов еколошки резервоар тело слепог миша, али како је доспео у људски организам, тек треба да буде откривено.“

Она није желела да одговори на захтев да објасни да ли постоји могућност да је вирус грешком процурио из лабораторије, док је Институт за виросологију у Вухану одбио наводе да је тамо синтетисан нови коронавирус којим је инфицирано више од 2.500.000 људи.

Осврнула се и на чињеницу да је Трамп обуставио финансирање

„И даље разматрамо ситуацију поводом саопштења председника Трампа, а са нашим партнерима ћемо радити да попунимо све рупе. Веома је важно да наставимо оно што радимо, не само око ковида 19, него и са многим другим програмима“, додала је мислећи на вирус ХИВ-а, маларије, еболе…

Чаибова је потврдила да је до краја марта СЗО комплетирала 81 одсто буџета за следеће две године који износи 4,8 милијарди долара.

Сједињене Државе су највећи спонзори Светске здравствене организације, док су остали велики донори Фондација Била Гејтса и Велика Британија.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар