Пијаце поново раде, пензионери ће моћи у шетњу

Влада Србије саопштила је које ће мере донете како би се спречило ширење коронавируса бити ублажене.

Полицијски час (забрана кретања) од сутра почиње од 18.00 уместо од 17.00 и траје до 5.00 ујутру.

Грађани старији од 65 година моћи ће од сутра да излазе у шетњу уторком, петком и недељом у трајању од пола сата, једна је од нових мера које је усвојила Владе Србије, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем струке.

Пензионери ће пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 часова до један сат иза поноћи, највише шест стотина метара од места становања.

 

Отварају се зелене пијаце

Зелене пијаце од сутра су поново отворене, уз обавезну примену свих мера заштите против ширења коронавируса, саопштила је владина канцеларија за сарадњу с медијима.

Све београдске пијаце осим оних које су затворене, Палилулска и Стари Меркатор, биће отворене од среде, 22. априла у 7.00, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Затворене пијаце, додао је Весић, Палилулска и Стари Меркатор, отварају се од понедељка, 27. априла.

Од сутра је такође дозвољен рад послодавцима из области пружања услуга, попут ауто-механичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача као и послодавцима из области трговине на мало – књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом…

 

Грађевинци од сутра могу да раде у пуном капацитету

Влада такође позива послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету радом од сутра, 21. априла.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства), а рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце.

Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих делатности које се налазе у тржним центрима.

Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

 

Одобрена донација Српској

Влада је одобрила и донацију од пет хиљада тестова Републици Српској ради спречавања ширења коронавируса.

Влада Републике Србије наставиће да прати ситуацију у вези са коронавирусом и да прилагођава своје мере у складу са актуелном епидемиолошком сликом. Још једном апелујемо на све грађане да се придржавају свих мера без изузетка, јер је то једини начин да сви заједно победимо ову заразну болест.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар