Кос.Митровица: У јужном дијелу града уништени српски споменици

Више од 80 српских споменика у јужном дијелу Косовске Митровице је уништено, изјавили су грађани који су данас, на задушнице, отишли да обиђу гробна мјеста својих најмилијих.

Привремени орган општине Косовска Митровица заједно са Црквеном општином организовао је јутрос превоз за све грађане који су жељели на зимске задушнице да обиђу гробље у јужној Косовској Митровици.

Грађани који су обишли гробна мјеста својих најмилијих, истичу да су разочарани, јер је више од 80 одсто споменика потпуно или делимично уништено.

– Долазим са врло тешким емоцијама, чим сам ушао на капију овог гробља ноге су ми се одсјекле. Ми смо старосједеоци. Моја породица Милић је столарска породица која је позната више од 150 година у овом граду. Овдје су ми сахрањени и дјед и баба, стриц, стрина, отац и брат и ја са тешком муком и тугом долазим овдје. Ми пролазимо поред албанског гробља и све је очишћено и сређено и ништа не дирамо, нама мртви нису криви – рекао је један од грађана који су данас обишли гробље.

Сви се слажу да ово најбоље показује однос Албанаца према мртвим Србима.

– Све је поломљено и срушено, ово је варваризам, туга једна. Ми ово никада нисмо радили, ово је доказ њихове културе. Покушају да затру сваки траг да смо икада овде живјели – рекао је старији Митровчанин.

Срби из сјеверне Косовске Митровице од краја рата своје преминуле сахрањују на гробљу у Рудару, док у јужној Косовској Митровици гробље обилазе само када су задушнице или када им је обезбијеђен превоз и пратња полиције.

За разлику од православног гробља у јужном дијелу града, муслиманско гробље које се налази на излазу из сјеверне Косовске Митровице је у потпуности очувано.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар