АКТУЕЛНО:

Ковач: Послије Алагића одговараће и други злотвори казамата по Херцеговини

Предсједник Удружења српских логораша Требиња и околине Вукан Ковач рекао је да се нада да ће након хапшења бившег чувара логора „Габела“ код Чапљине Аде Алагића, осумњиченог за мучење српских и муслиманских заробљеника, почети да падају и многи други злотвори из казамата по Херцеговини.

Ковач је истакао да је чињеница да је након двије или три деценије правосуђе коначно почело да хапси и оне који су чинили злочине над Србима.

Он је рекао за Вечерње новости да очекује да ће Алагић звани Лав добити казну коју заслужује, а не мизерну као у случају „Дретељ“, гдје је осуђен на 18 мјесеци затвора.

– Хапшење Аде Алагића је доказ да ће рука правде закуцати на врата свих који су учествовали у злочинима – рекао је Ковач, подсјећајући да је Алагић био чувар у логорима „Дретељ“ и „Габела“, кроз које је прошло 120 мушкараца и 70 жена српске националности, а број мртвих и данас се утврђује.

Ковач је подсјетио да не треба заборавити да је на подручју БиХ у рату било око 530 логора за Србе, од чега у Сарајеву 126, а у Херцеговини више од 20.

– На хиљаде Срба је прошло голготу у овим казаматима, а на стотине их је убијено. Многи злочинци су и данас на слободи, као што је био и Алагић – рекао је Ковач.

Он је напоменуо да су „Габела“ и „Дретељ“ били казамати смрти у које су довођени Срби и Бошњаци из Херцеговине, а њима је управљала Хрватска заједница Херцег-Босна и Хрватско вијеће одбране.

Адо Алагић звани Лав је у БиХ оптужен за мучење затвореника у логору Габела код Чапљине 1993. године, гдје је био задужен за чување логораша.

Ухапшен је 15. септембра у Барселони по међународној потјерници из БиХ због оптужби за ратни злочин, а у Шпанији је користио лажни идентитет.

Алагића у БиХ чека суђење за злочине у логору „Габела“ 1993. године код Чапљине, његовог родног мјеста.

Руководиоци логора „Габела“ су данас или у бјекству или су осуђени на дугогодишње затворске казне.

Алагић је 2016. године осуђен на једну и по годину затвора за мучење муслиманских затвореника, након што је признао да је, док је био затвореник редар у логору Дретељ, „тукао шлауфом и коцем Мустафу Хоџића, а шипком Семира Балавца“.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар