КРАЈИНА ЖИВИ: У Београду обиљежено 27 година од проглашења Устава РСК

У организацији Удружења грађана Србски светионик у свечаној сали ГО Стари Град 17.12.2018. године одржана је Свечана академија Крајина живи поводом обиљежаваља 27 година од проглашења Устава Републике Српске Крајине.

Република Српска Крајина је проглашена 19.12.1991. године на уставотворној скупштини у Книну. Обухватала је територију сјеверне Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Западне Славоније, Источне Славоније, Барање и Западног Срема. Главни град био је Книн. Већину територије Република Српска Крајина је изгубила током хрватских војнио-полицијских операција Бљесак и Олуја 1995. године. Остатак Републике Српске Крајине у источној Славонији, Барањи и Западном Срему, према Ердутском споразуму, кроз прелазну управу Организације Уједињених нација, интегрисан је у састав Републике Хрватске 1998. године.

Испред Удружења Србски светионик присутне је поздравио Милан Чучковић.

– Већина чланова Србског светионика потиче из Крајине, а основни мотив оснивања је ширење националне свијести – рекао је Чучковић. Он је рекао да је ово Удружење основано у Батајници прије три године, а препознатљиво је по бројним активностима током године.

Члан пјевачка групе Петрова гора – Кордун Никола Ђапић причао је о животу Крајишника граничара, по истинитом догађају који се збио крајем 19. вијека код Коренице. Поучна прича која говори о високим моралним стандардима у којима се подразумијевало да би човјек радије умро него погазио своју ријеч.

Душко Дејановић причао је о војнику из Првог свјетског рата Драгољубу Јеличићу који је био поријеклом са Кордуна. Приликом једне смотре војске на Калемегдану запазио га је регент Александар и одвео на двор као најмлађег борца. Ускоро је почео и Први свјетски рат. Драгољуб жељан борбе, побјегао је са двора и придружио се комитској чети војводе Војислава Танкосића. Са том јединицом прошао је многа ратишта. Био је рањен шест пута. Одликован је са три медаље за храброст. Учествовао је и у Другом свјетском рату, приступио је партизанском покрету.

– Иако је у Првом свјетском рату био комита – четник, у Другом свјетском рату је партизан. Била му је битна слободна земља. Послије рата био је познати позоришни глумац и режисер. На крају Драгољуб Јеличић настанио у Никшићу гдје је и умро у 62. години – рекао је Душко Дејановић.

О глинској цркви и страдању Срба у Другом свјетском рату говорио је Лука Мркобрада.

– У Глинској цркви 29. јула 1941. године догодио се стравичан злочин. Прота јереј Јован Бошковић и једини преживјели Љубан Једнак свједоче о том догађају . Усташе су се наслађивале мукама људи, убијали су их хладним оружјем, пред иконама. Тог дана је у самој цркви, на путу до ње и пред самом јамом код Новог Села, убијено је између 1.650 и 1.800 људи. Жене су силоване. Усташе су се понашале као да је општенародно весеље – рекао је Лука Мркобрада и навео како је овај злочин врхунац монструозности.

Саво Штрбац испричао је судбину Јове из села Ивошевци, општина Книн. Јово је у Словенији оженио Розалију, а потом су се пресили у Задар гдје су постали родитељи синова Јована и Горана. Направили су велику кућу, Розалија се учлањује у ХДЗ и након извјесног времена пријављује свог мужа Јова полицији, који му проналазе експолозивну направу кућне радиности, али прави разлог је што је Србин.

Саво Штрбац као његов адвокат бранио га је и Јован бива ослобођен. Када је отишао у Крајину жена га проглашава мртвим и продаје њихову кућу. Син Јован нестаје у Крајини, до данас не зна гдје је његово тијело. Изгубио је и другог сина Горана. Тамо гдје је сахранио Горана, у гробници је оставио мјесто за себе и Јована.

– Када ме питају када ћемо се вратити у Крајину, вратићемо се на руским тенковима, то је фигуративно речено у новој прерасподјели моћи – рекао је Саво Штрбац.

На крају је Чучковић прочитао пригодну ауторску пјесму Догодине у Книну.

Мада су биле најављене три пјевачке групе у програму је учествовао само КУД Петрова гора Кордун.Отпјевали су неколико пјесама: Ој Kрајино и На Кордуну гроб до гроба – женска пјевачка група Петрова гора – Кордун, мушка пјевачка група Петрова гора – Кордун: Ако питаш пријатељу одакле сам ја, Никола Ђапић –Вратиће се моја дјеца.

Овом догађају, поред учесника, присуствовало је двадесетак људи. Нажалост, организатор скупа Србски светионик на челу с Миланом Чучковићем забранио је подјелу листа Српско коло, иако је то био једини медиј који је показао интересовање за овај догађај.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар