У Београду одржана годишња скупштина Удружења Мркоњићана и пријатеља Мркоњић Града

Заједно већ скоро 37 година


Удружење Мркоњићана и пријатеља Мркоњић Града одржало је 12. децембра у Београду своју годишњу скупштину. У питању је једно од најстаријих Удружења, које је основано 1982. године у насељу Сава Ковачевић у Земуну. Оснивачи су били Тоде Ђурановић, Ђорђе Лисица, Митар Зељковић, Михајло Шпирић и Раде Клепић. Последњи петак у марту је резервисан за њихово дружење које траје већ 36 година. Једино су 1999. прескочили су да се окупе због почетка бомбардовања наше земље од стране НАТО пакта.

На сједници Извршног одбора, бирали су радно предсједништво, изнесен је Извјештај о раду, и финансијски извјештај.

Предсједник Удружења је Жарко Гајић а остала два члана предсjедништва су Тоде Ђурановић и чувени Радослав Грајић Граја.

Највећи проблем Удружења је незаинтересованост младих да се активирају у Удружењу, али и поред тога, поносни Мркоњићани су активни током цијеле године. Присуствовали су помену жртвама Олује у цркви Светог Марка, били су у Комбанк дворани, када се обиљежавао Дан Републике Српске у Србији, на Сајму књига… Захвалили су се својим спонзорима, изразили задовољство што имају предивну сарадњу са начелницом општине Мркоњић Града –Дивном Аничић и предсједником Скупштине општине Миленком Милекићем.

Све одлуке су донијели једногласно. Због те слоге и међусобног поштовања и трају толико годинa.

Присутним члановима Скупштине обратио се народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

– За свако поштовање је то што постојите 37 година. Оно што бих посебно истакао су ваши међуљудски односи. Посебне похвале предсједнику Удружења Жарку Грајићу за којег често кажем да је частан и карактеран човјек и да би волио да имам такве сараднике као што је он. Истакао бих још један проблем, који није само ваш, него и осталих удружења, а то је одсуство подмлатка. Свака част вашем Удружењу који у континуитету ради толико година – рекао је Миодраг Линта.

Након његовог излагања, Тоде Ђурановић се захвалио Миодрагу Линти што је поред бројних обавеза ипак дошао да их поздрави и присуствује њиховој сједници.

– Пратим шта све Миодраг ради за Србе из региона, читам у Српском колу гдје све иде, и на којим спортским, културним, завичајним манифестацијама све присуствује. Бори се за наша права и износи проблеме Срба крајишника у Скупштини Србије – рекао је Тоде Ђурановић.

Стево Каурин је поднио финансијски изјештај.

Скупштини су још присуствовали:Миле Шапић, предсједник Коалиције удружења избјеглица и Мирослав Медић, предсједник Удружења Срба из Републике Српске и Републике Српске Крајине из Панчева.

Неки од присутних су од самог оснивања Удружења. Захваљујући њима и предсједнику Удружења Жарку Гајићу, трају и што је најбитније успијевају да одрже ниво. Током ратних година помагали су своје у завичају.

– Слали смо помоћ за школу, за болницу, за војску, за пољопривреднике, послао сам на Купрес 600 пари чизама, 1.000 љетњих кошуља,Тоде је слао жилете,слали смо брашно – испрчао је за Српско коло Раде Клепић, пуковник у пензији, и додао како нажалост много од те помоћи није стигло до грађана Мркоњић Града.

Оно по чему је Мркоњић Град познат је чувена коса варцарка. Није познато када и ко је у граду исковао прву косу, али је чињеница да су мркоњићки косачи ненадмашни у производњи кованица посљедња два вијека. Мркоњић Град се некада звао Вацер Вакуф.

– Ми држимо на Рајцу такмичење у ручном кошењу планинске траве, наш представник Мркоњићана 7 година освајао је прво мјесто на Рајцу, погинуо је у овом грађанском рату и има споменик на Рајцу. Сваки такмичар изврши откос, два, њему у част. Затим су Мркоњићани подигли спомен плочу на Балкани и исто то се догађа на Балкани. Балкана, туристички центар у Мркољић Граду, је постала мјесто окупљања међународних косача – рекао нам је Радисав Раде Зељковић.

Предсједник Удружења је подијелио захвалнице за значајан допринос у раду Удружења Мркоњићана и пријатеља Мркоњић града у Београду. Добитници су: народни посланик Миодраг Линта, Радослав Грајић Граја, др Стеван Павловић, Миле Шапић, Раде Зељковић, Перо Дакић, Мирослав Медић, Милан Антонић, Марко Галић, Љубомир Пена, Марко Шармаз, Миле Тодоровић, Милена Котур, Здравко Савановић, Јелена Гаврић, Милан Малић, Мићо Станић, Неђо Станић, Вукашин Даничић, Терзија Илија,Боро Глушац.

Сви присутни су се сложили да опстају захваљујући дивном предсједнику Удружења, прије свега дивном човјеку Жарку Гајићу који је поред захвалнице Радославу Грајићу Граји поколнио и портрет, који је израдио дивни умјетник Славко Самаџија.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар